Nehumani uvjeti
134

Irska: Devet hiljada djece umrlo u katoličkim domovima između 1922. i 1998. godine

M. G.
Kuća za majke i bebe u Tuamu (Foto: EPA-EFE)
Kuća za majke i bebe u Tuamu (Foto: EPA-EFE)
Najmanje devet hiljada djece umrlo je u irskim kućama za majke i bebe kojima je upravljala Irska katolička crkva, između 1922. i 1998. godine gdje su nevjenčane majke i njihova vanbračna djeca bili prisiljeni živjeti u zastrašujućim uslovima.

Ovo su rezultati istraživanja Komisije za istrage domova za majke i bebe koju je 2015. godine pokrenulo irsko Odjeljenje za djecu, jednakost, invalidnost, integraciju i mlade i kojim je utvrđeno da su domovi, kojima je upravljala irska Katolička crkva, zapravo bili smrtna kazna za novorođenčad i mučenje njihovih majki.

Rezultate istraživanja prenio je britanski Guardian, a u njima stoji da su u nekim godinama domovi zabilježili stope smrtnosti novorođenčadi koje su bile gotovo dvostruko više od nacionalnog prosjeka.

"Ukupno je umrlo 15 posto od 57 hiljada djece koja su tokom 76-godišnjeg perioda boravila u 18 institucija", podatak je koji je komisija nazvala "vjerovatno najneugodnijim obilježjem ovih institucija".

Fotografija iz kuće za majke i bebe u Tuamu (Foto: EPA-EFE)
Fotografija iz kuće za majke i bebe u Tuamu (Foto: EPA-EFE)

Sve vrijeme, nagle smrti i nehumani uvjeti bili su poznati lokalnim vlastima, koje nisu ništa poduzele po tom pitanju, navodi se u izvještaju.

Komisija je oslikala oštru sliku o tome kako je bilo biti neudana majka i dijete bez oca u Irskoj kroz veći dio 20. vijeka. Njihove porodice otjerale su ih iz domova, a društvo ih je osuđivalo tako da su žene koje su zatrudnile van braka bile prisiljene ići u ove institucije jednostavno zato što više nisu imale izbora.

Smatrale su ih utočištem, no ovi domovi su bili tek nešto više od zidova u kojima su majke morale čučati na podu da bi pojele obrok i živjele su sa konstantnim emocionalnim zlostavljanjem, ocrnjivanjem i pogrdnim primjedbama.

Mnoge kuće su bile ozbiljno pretrpane, nisu imale dovoljno osoblja i tekuću vodu i osnovne sanitarne uslove, što je primoralo mnoge žene da nuždu obavljaju napolju. Teški napadi tifusa i difterije konstantno su harale ovim domovima i ubili mnoge majke i njihovu djecu, utvrdila je komisija.

Za obroke su domovi kojima je upravljala lokalna vlast često služili pokvareno meso i hljeb i mlijeko niske kvalitete s malom hranjivom vrijednošću. U jednom domu hljeb i čaj bili su jedini obrok koji se posluživao, ali čak je i to bilo previše za njih, rekao je tada zvaničnik lokalne vlade, prisiljavajući dom da smanji četiri obroka dnevno na tri.

komisija je utvrdila da je provedeno ukupno sedam ispitivanja vakcina na štićenicima domova, koja su se dogodila između 1934. i 1973. godine i identificirala je određeni broj djece koja su bila uključena.

"Jasno je da tada nije bilo poštivanja relevantnih regulatornih i etičkih standarda jer ni majke djece ni njihovi staratelji nisu dali saglasnost za ovo, a potrebne dozvole nisu postojale", navela je komisija.

Evidencije pokopa za mnoge domove također nisu vođene ili su bile nepotpune, a u najmanje jednom domu mrtva djeca su sahranjena u dvorištu ustanove.

Spomenik umrlim bebama (Foto: EPA-EFE)
Spomenik umrlim bebama (Foto: EPA-EFE)

Očekuje se da će se Irska vlada ispričati zbog stravičnih uslova i ozbiljnih stopa smrtnosti novorođenčadi. Premijer Mícheál Martin rekao je da je izvještaj otkrio "mračno, teško i sramotno poglavlje" u historiji Irske.

"Kao nacija moramo se suočiti s punom istinom svoje prošlosti", rekao je Martin.

Ugled Katoličke crkve u Irskoj narušen je nizom skandala kao što su pedofilija, zlostavljanja u sirotištima i prisilna usvajanja što je, tokom prve posjete toj državi, 2018. godine, nagnalo papu Franju da moli za oprost.