Otkriće novinara iz SAD-a
28

Iran za isporuku dronova Rusiji zauzvrat dobija tehnologiju za suzbijanje demonstracija

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ruske vlasti odlučile su podijeliti s Iranom tehnologiju za suzbijanje unutrašnjih protesta u zamjenu za nabavku dronova, koje vojska koristi za napad na ukrajinske gradove.
Rusija predaje Teheranu softver za nadzor komunikacija, kao i uređaje za prisluškivanje, fotografsku opremu i detektore laži, rekli su za Wall Street Journal ljudi upoznati sa situacijom. Osim toga, prema njihovim riječima, vjerovatno je već obezbijeđen softver koji će omogućiti hakovanje pametnih telefona i drugih uređaja neistomišljenika i protivnika režima.

"Prije rata, Moskva je radila s Iranom samo na polju cyber odbrane, strahujući da bi informacije o sredstvima napada mogle biti u darknetu. Ali nakon što je počeo rat, ruske vlasti su odlučile da su koristi od razvoja odnosa u vojnoj sferi veće od rizika", kažu izvori WSJ.

Iran, iako je razvio elektronska sredstva za ophođenje sa nezadovoljnim ljudima, prošle godine je bio primoran da intenzivira njihovu upotrebu u pozadini masovnih protesta. Iranske vlasti usporile su internet saobraćaj u područjima gdje su se okupljali demonstranti. Digitalni nadzor je korišten za lov na demonstrante i njihovo hapšenje.

Antivladini protesti traju već sedam mjeseci. Iranci su prvo protestovali zbog postupanja moralne policije, zbog čega je preminula 22-godišnja Mahsa Amini, optužena za nepravilno nošenje hidžaba. Zatim se lista zahtjeva proširila na kulturne, vjerske i društvene reforme, sve do prelaska na sekularnu demokratiju.

Protivnici režima su i sami aktivni u cyjber sferi. U februaru, hakeri su prekinuli internet prenos govora predsjednika Ibrahima Raisija na skupu povodom 44. godišnjice Islamske revolucije koji je prenosio državni emiter. U pauzi se začuo glas "Smrt Islamskoj Republici!".

Kao i u Rusiji, zagovornici režima u Iranu vjeruju da moderna sredstva online komunikacije kvare mlade umove. Većina demonstranata su "mladi zavedeni društvenim medijima", rekao je za Financial Times Hamidreza Taragi, moćni konzervativac i ko-lider Fonda za pomoć Imama Homeinija, najveće državne dobrotvorne fondacije.

U januaru je Citizen Lab, istraživački centar na Univerzitetu u Torontu, objavio izvještaj o tome kako je organiziran mobilni nadzor iranskih građana. Konkretno, prema dokumentima koje je primio istraživački centae Citizen Lab, ruski R&D centar Proteus počeo je isporučivati ​​mobilnom operateru Ariantel softver za nadzor i cenzuru, "ključne mrežne komponente za autentifikaciju korisnika, upravljanje podacima, provjeru mrežnih paketa prema njihovom sadržaju u cilju regulacije i filtriranje saobraćaja (DPI), dostava SMS-a". U Rusiji, Proteus, posebno, osigurava komponente za sistem operativno-istražnih mera (SORM), skup tehničkih sredstava i mjera elektronskog nadzora.

S obzirom na napredniju tehničku bazu Rusije, svaki prijenos alata za praćenje komunikacija poboljšao bi iranske cyber sposobnosti, rekla je za WSJ Annie Fixler, analitičarka cyber politike u Fondaciji za odbranu demokratije sa sjedištem u Washingtonu.

Vojna saradnja Irana i Rusije nije ograničena na digitalnu sferu i dronove. Prema američkim i iranskim zvaničnicima, Teheran je pristao da Moskvi dostavi rakete kratkog dometa i poslao granate za tenkove i artiljeriju. Zauzvrat, iranske vlasti su od Rusa zatražile desetine borbenih helikoptera i borbenih aviona, kao i pomoć u razvoju raketa dugog dometa.