Logo na oružju
7

Iran tvrdi da je njihov vodeći nuklearni naučnik ubijen iz izraelskog oružja

A. B.
Ove tvrdnje i ubistvo su dodatno podigli tenzije između Irana i Izraela (Foto: EPA-EFE)
Ove tvrdnje i ubistvo su dodatno podigli tenzije između Irana i Izraela (Foto: EPA-EFE)
Iran tvrdi da je ugledni iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakhrizadeh u petak ubijen iz oružja koje na sebi ima logo i specifikacije izraelskog proizvođača.
Ubistvo, a onda i navedene tvrdnje da su Izrael i opoziciona grupa umiješani u ubistvo, dodatno su podigli tenzije između ove dvije zemlje.

"Oružje nađeno na mjestu terorističkog napada na sebi ima logo izraelske vojne industrije i njihove specifikacije", rekao je neimenovani izvor za Press TV, piše Reuters.

Jerusalem nije odgovorio na ove prozivke, ali je prije ove objave izraelski ministar obavještajnih službi Eli Cohen rekao novinarima da ne zna ko je odgovoran za Fakhrizadehovo ubistvo. Iran od prvog trenutka vjeruje da je to bio Izrael, jer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu naučnika još prošle godine proglasio odgovornim za tajni nuklearni program. Ubijen je na cesti nedaleko od Teherana.

"Ovo je bio veoma komplikovan atentat izvršen oružjem na daljinsko upravljanje. Imamo neke dokaze, ali smo sigurni da je umiješana militantna iranska grupa Monafeghin uz cionistički režim Izraela i Mossad", rekao je Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Monafeghin je naziv za Nacionalno vijeće otpora u Iranu, blok opozicijskih organizacija koje pokušavaju maknuti šiitske muslimane s vlasti u Iranu. U kratkoj izjavi su odbacili bilo kakvu povezanost s ubistvom.

Iranski ministar odbrane je obećao da će se osvetiti Izraelu za Fakhrizadehovo ubistvo, ali Izrael se ne boji odmazde.

"Imamo obavještajnu nadmoć u regiji, spremni smo za odmazdu i pojačali smo pritisak tamo gdje je to potrebno", dodao je Cohen.

S druge strane, iranske novine Kayhan daily, čijeg urednika bira iranski Vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei, objavile su članak u kojem pozivaju na napad na izraelski lučki grad Haifu ako se pokaže da je Izrael zaista imao ulogu u ubistvu.