Svijet
0

Iran oborio američki bespilotni avion

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iranska vojska oborila je bespilotni američki avion iznad nuklearnog postrojenja Fordu, objavljeno je u srijedu na internet stranici pod državnom upravom, dan nakon što je Iran potvrdio da je instalirao novu generaciju naprednih centrifuga za obogaćivanje urana.

"Odbrambene jedinice Revolucionarne garde oborile su bespilotni američki špijunski avion koji je letio iznad svetog grada Qoma u blizini postrojenja za obogaćivanje urana Fordu", naveo je riječi poslanika u iranskom parlamentu, Ali Aghazadeha Dafsarija, Klub mladih novinara, blizak iranskoj državnoj televiziji, prenosi Reuters.

"Avion je pokušavao prikupiti informacije o lokaciji postrojenja", kazao je on, ne dajući detalje. On nije rekao kada se incident desio.

Iran je priznao postojanje postrojenja Fordu, tajno sagrađenog planinskog bunkera u blizini Qoma, tek nakon što su ga zapadne obavještajne agencije otkrile u 2009. godini.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast u utorak je potvrdio Reutersovu prošlosedmičnu vijest da je Iran instalirao još dva napredna modela centrifuga koje se koriste za preradu urana za testiranja velikog obima u istraživačkom postrojenju.

Iran je u januaru objavio da je oborio dva bespilotna zapadna izviđačka aviona u regiji Zaliva.