Svijet
0

Dvije rakete dugog dometa ispaljene u Indijski okean

SRNA
Iran je danas saopštio da je testirao dvije rakete dugog dometa koje su pale u Indijski okean početkom godine, javila je državna televizija.

"Početkom februara dvije rakete dometa 1 900 kilometara ispaljene su iz provincije Semnan, na sjeveru Irana, u Indijski okean", rekao je Amir Ali Hadžizadeh, šef odjeljenja Revolucionarne garde za vazdušni prostor.

Hadžizadeh je rekao da u oblasti gdje su testirane projekte djeluju američki špijunski avioni. "Zanimljivo je da oni to nisu objavili", rekao je on.

Iran obično testira svoje rakete u pustinjama u srcu zemlje i ovo je prvi put da je to uradio u Indijskom okeanu.

Saopštenje je uslijedilo nakon 10-dnevne vojne vježbe pripadnika elitne Garde čiji je cilj bio da zastraši neprijatelje Irana tako što će pokazati da je Teheran spreman da pogodi američke  baze na Bliskom istoku i u Izraelu.

SAD i Izrael nisu odbacili vojne napade na Iran ukoliko to bude neophodno da se Teheran spriječi u nabavljanju nuklearnog oružja.

Iran je ranije rekao da ima rakete domaće proizvodnje dometa od 2000 kilometara  napravljeno specijalno za pogode mete u SAD i Izraelu, ali demantuje da pravi nuklearnu bombu i da traži sredstva za to.
Analitičari često sumnjaju u tvrde Irana o tehnološkom napretku  u oblasti vojne industrije koja je pod jakim međunarodnim sankcijama zbog zabrinutosti Zapada, koji strahuje od potencijalnog nuklearnog oružja Irana.

Hadžizadeh je rekao da  u oblasti gdje su testirane projekte djeluju američki špijunski avioni. "Zanimljivo je da oni to nisu objavili", rekao je on.