Nova ponuda SAD-u
0

Iran nudi pomoć za rješavanje problema naftne mrlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rješavanje problema naftne mrlje u Meksičkom zalivu nije "nikakav podvig" s obzirom na ono sa čime se Iran suočavao u prošlosti, izjavio je u nedjelju predstavnik Iranske nacionalne naftne kompanije Mehran Alinedžad.

Šef specijalnih operacija za vađenje nafte u Iranskoj nacionalnoj kompaniji ponovio je ponudu Islamske Republike da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama u uklanjanju naftne mrlje, prenio je Reuters.

Alinedžad je za agenciju IRNA rekao da su ekipe iranskih tehničara imale velikog uspjeha u rješavanju problema s izlivanjem nafte, posebno kada su iranska naftna postrojenja bombardovana tokom rata s Irakom osamdesetih godina prošlog vijeka i da u poređenju s tim rješavanje problema u Meksičkom zalivu ne predstavlja "nikakav podvig".

"U svakom slučaju riječ je o ekološkoj katastrofi u Meksičkom zalivu čije posljedice utječu na svakog. Zato ako dobijemo odgovarajući odgovor od zvaničnika te države, možemo ispitati taj slučaj i doprinijeti njegovom rješenju", rekao je Alinedžad.

Istjecanje nafte iz bušotine kompanije British Petroleum počelo je 20. aprila, kada je ispred obala Luizijane eksplodirala naftna platforma Deepwater Horizon. Tom prilikom poginulo je 11 radnika, a na dubini od 1.500 metara oštećena cijev za izvlačenje nafte.

British Petroleum još nije uspio zatvoriti mjesto curenja, odakle je najmanje 5.000 barela nafte dnevno isticalo u more. Dosad je, kako se procjenjuje, iz bušotine Deepwater Horizon isteklo najmanje šest miliona galona nafte.