Svijet
0

Iran negira da je izveo zračne napade na pripadnike IDIL-a u Iraku

FENA
Iran nije izveo nijedan zračni napad protiv pripadnika Islamske države u susjednom Iraku, tvrdi danas iranski zvaničnik negirajući saopćenje Pentagona.

Pentagon je saopćio da je Iran otpočeo zračne udare protiv Islamske države u istočnom Iraku i da SAD ne koordiniraju zračne napade i vojne aktivnosti s Iranom.

"Iran nikada nije bio uključen ni u jedan zračni udar protiv Islamske države u Iraku. Svaka saradnja u takvim napadima s Amerikom, također, ne dolazi u obzir za Iran", rekao je iranski zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, prenijela je agencija Reuters.

Portpartol Pentagona kontraadmiral John Kirby rekao je da SAD vjeruju da je Teheran izveo, vjerovatno prvi put, zračne udare iz Irana na ciljeve u Iraku.

On je rekao da SAD nastavljaju sa svojom misijom iz zraka u Iraku i da je do iračke vlade da izbjegne konflikte u svom zračnom prostoru.

SAD nisu pozvale Iran da se pridruži međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države, prenosi Tanjug.

Iranski vojni lideri saopćili su da je na desetine njihovih boraca u Iraku i da se bore zajedno s kurdskim snagama protiv ekstremista Islamske države.