Svijet
225

Iran počeo bombardovati Islamsku državu, SAD se neće miješati

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Lista zemalja koje učestvuju u bombardovanju položaja militanata Islamske države (IDIL) povećala se za jedno značajno ime - Islamska Republika Iran.

Angažman Teherana potvrdio je i Pentagon, a teritorija njihovog djelovanja podudara se sa područjem na kojem operacije obavljaju SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i arapske zemlje.

Zvaničnici Pentagona rekli su da ne postoji šansa o prestanku iranskog djelovanja jer sunitska ekstremistička grupa IDIL prijeti stabilnosti šiitskih zajednica. Također, SAD se neće miješati u iranske operacije sve dok ne predstavljaju prijetnju po američke snage.

"Svjesni smo iranskog prisustva i nismo zabrinuti. Ipak, za svaki slučaj posmatramo situaciju", rekao je neimenovani zvaničnik Pentagona, a prenosi Huffington Post.

Nepostojanje zabrinutosti među američkim vojnim zvaničnicima predstavlja se kao znak politike Baracka Obame, koji Islamsku Republiku Iran vidi kao partnera na Bliskom istoku. Ipak, to ne ide na ruku američkim saveznicima kao što su Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji Iran vide kao prijetnju po stabilnost i mir.

Iran je počeo vojno pomagati iračke vladine snage prije nego što su SAD počele kampanju bombardovanja u augustu ove godine.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u novembru je rekao da SAD i Iran ne sarađuju u borbi protiv IDIL-a, ali da je cilj ovih zemalja savladati tu militantnu grupu.

"Sa njima ne dijelimo obavještajne informacije, ali njihov interes na ovom polju je u nekoliko navrata razmatran u američkim krugovima", rekao je Earnest.