Svijet
0

Iran: Dvije osobe uhapšene zbog gađanja predsjednika cipelama

SRNA
Hasan Rohani  (Foto: AFP)
Hasan Rohani (Foto: AFP)
Dvije osobe uhapšene su u Iranu zbog incidenta na aerodormu u Teheranu kada je iranski predsjednik Hasan Rohani gađan cipelama po povratku iz SAD, saopštila je danas policija.

"Dvojica demonstranata su uhapšena, a istraga je u toku", izjavio je policijski zvaničnik. Identitet uhapšenih nije saopšten, prenosi agencija Isna.

Islamisti u Iranu održali su jučer proteste na kojim su gađali cipelama Rohanija po povratku iz Njujorka gdje je prisustvovao zasjedanju Generalne skupštine UN i telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Demonstranti su bili ogorčeni zbog telefonskog razgovora Rohanija sa Obamom. Na aerodromu u Teheranu jučer se okupilo od 200 do 300 Rohanijevih pristalica koji su, kada je prošlo vozilo u kome je bio predsjednik, uzvikivali "Rohani, hvala ti!".

Rohani je, prije odlaska iz Njujorka, telefonom razgovarao sa američkim predsjednikom Barackom Obamom, što je prvi razgovor predsjednika ove dvije države nakon više od 30 godina.

Većina medija i političkih zvaničnika podržalo je Rohanijev razgovor sa Obamom, osim dnevnika "Kajhan", i ultrakonzervativci koji su kritikovali ovaj historijski gest dvojice predsjednika.