Svijet
0

Irak: Ubijena 21 osoba u bombaškim napadima

FENA
Diwaniya
Diwaniya
Najmanje 21 osoba ubijena je u utorak kada su bombe eksplodirale na kontrolnom punktu pored kuće pokrajinskog guvernera u centralnom Iraku, u posljednjem napadu na zgrade vladinih zvaničnika, saopćile su lokalne vlasti.

Jedan bombaš samoubica raznio se i najmanje jedna autobomba eksplodirala je pored kuće guvernera pokrajine Diwaniya, 150 km južno od Bagdada, dok su stražari mijenjali smjenu na kolntrolnom punktu. Većina žrtava bili su tjelohranitelji, saopćili su zvaničnici, prenosi Reuters.

"Ubijen je 21 stražar na kontrolnom punktu, izjavio je Fadhel Mawat", portparol pokrajinskog vijeća.

Kareem Isghair, čelnik komisije za sigurnost pokrajinskog vijeća Diwaniye, izjavio je da su eksplozije imale za cilj sigurnosno osoblje dok je bilo na smjeni za jutarnju službu.

Izvor iz bolnice u Diwaniyi izjavio je da su najmanje 22 osobe ubijene i da je više od 30 ranjeno u napadu.

Bombaški napadi i ubistva naglo su opali od vrhunca sektaškog nasilja u periodu 2006-2007. godine, ali uporni sunitski islamistički pobunjenici povezani s Al-Qaidom i suparničke šiitske milicije još izvode napade.

Nasilje sve češće za cilj ima lokalne snage sigurnosti i vladine zvaničnike dok se američki vojnici pripremaju da se povuku iz zemlje do planiranog roka na kraju godine, više od osam godina nakon invazije u kojoj je svrgnut Saddam Hussein.

Diwaniya je siromašna većinski šiitska pokrajina a nekoliko iračkih naoružanih grupa aktivno je u toj regiji.

Naoružani napadači i bombaši samoubice prošle su sedmice upali u zgradu pokrajinskog vijeća u Baqoubi u centralnoj pokrajini Diyala, ubivši najmanje osam osoba prije nego što su iračke snage preuzele zgradu uz pomoć američkih vojnika.