Svijet
5

Irak razmatra zakon kojim se odobrava brak sa djevojčica mlađim od deset godina

SRNA
U posljednjem izvještaju UN navodi se da je skoro četvrtina ispitanih muškaraca u Azijsko-pacifičkom regionu priznala da je izvršila silovanje?!

Regionalna direktorica UN za žene Roberta Clarke upozorava da je nasilje nad ženama najteža realnost, te da mora biti izmijenjena kultura koja omogućava muškarcima da provode silu i kontrolu nad ženama.

U velikom istraživanju koje je provedeno u Bangladešu, Kini, Kambodži, Indoneziji, Šri Lanki i Papui Novoj Gvineji, anketirano je više od 10.000 muškaraca, životne dobi između 18 i 49 godina.

Kao polazna osnova za procjenu silovanja upotrijebljena je definicija seksualnog odnosa "sa penetracijom bez saglasnosti".

Istovremeno, u Iraku se raspravlja o nacrtu zakona, kojim bi bio odobren brak sa djevojčicama mlađim od deset godina.

U nacrtu se navodi da je u takvom braku dozvoljen seksualni odnos i bez pristanka supruge - što je izazvalo zgražavanje aktivista za ljudska prava.

Policija u Nigeriji saopštila je da je djevojčica koja je bila primorana na brak pripremila zatrovani obrok od koga su umrli mladoženja i njegova tri prijatelja.

Četrnaestogodišnja Vasile Umaru priznala je da je u hranu stavila otrov za pacove, jer je bila primorana na brak sa čovjekom koga nije voljela. Mladoženja je imao 35 godina. Prisilni brakovi u Nigeriji veoma su česta posebno na sjeveru zemlje, gdje većinu čini musimansko stanovništvo.

U martu je preminula Amina Bibi, 18-godišnja Pakistanka koju je u januaru silovala grupa mladića. Ona se polila benzinom i zapalila.

Djevojka se ubila, nakon što je policija riješila da pusti na slobodu glavnog osumnjičenog. Vijest o njenoj smrti i puštanju na slobodu napadača izazvala je burna reagovanja u Pakistanu i mnogi preko društvenih mreža traže pravdu za Aminu.

Četvorica muškaraca osuđena su u septembru 2013. na smrt, jer su u decembru 2012. silovali mladu ženu u autobusu u glavnom gradu Indije New Delhiju, poslije čega je ona preminula u bolnici od unutrašnjih povreda.

Ovaj slučaj učvrstio je status Indije kao zemlje koja nije bezbjedna za žene, čak i nakon što je parlament usvojio novi zakon protiv seksualnih krivičnih djela.

Vojnici Demokratske Republike Kongo silovali su krajem novembra prošle godine najmanje 92 žene i 33 djevojčice, od kojih su najmlađe imale šest godina, navodi se u izvještaju UN.

Prema podacima objavljenim na internet stranici "Američke komande za Afriku", pripadnici 391. bataljona vojske Konga 2010. godine obučavani su u Americi i predstavljaju "model za buduće reforme oružanih snaga te zemlje".

Policija u Brazilu uhapsila je prošle godine dvije osobe, osumnjičene da su silovale i opljačkale turistkinju u autobusu gradskog prevoza u Rio de Janeiru.

Napadači su djevojku i mladića, koji je bio sa njom, izbacili iz autobusa, prethodno ih natjeravši da im daju kreditne kartice, kojim su podigli novac sa bankomata.

Pljačke su uobičajena pojava u autobusima u Rio de Janeiru i drugim velikim brazilskim gradovima, ali nasilje i drskost ovog napada šokirali su lokalne medije i javnost.

Dvojica meksičkih policajaca optužena su za silovanje i zloupogrebu položaja, nakon što su napali Italijanku u odmaralištu "Playa del Carmen" u državi Quintana Roo .

Italijanka je izjavila da su je policajci silovali, nakon što su ona i njen partner odbili da plate mito od 3.000 pezosa (235 dolara).

Novi incident desio se samo dvije sedmice, nakon što je šest državljanki Španije bilo meta seksualnog napada bande u Akapulku.

BBC navodi da u Meksiku vlada sve veća zabrinutost zbog štetnih posljedica sličnih napada na turističku industriju te zemlje.