Svijet
14

Indija: 13 muškaraca silovalo djevojku po odluci Seoskog vijeća

Klix.ba
Protest u Indiji (Foto: AFP)
Protest u Indiji (Foto: AFP)
Policija u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal uhapsila je 13 muškaraca osumnjičenih da su silovali jednu djevojku po naredbi Seoskog vijeća.

Dvadesetogodišnjakinja je primljena u bolnicu u Birbumu u kritičnom stanju, javlja BBC, a njeno silovanje naređeno je jer se zaljubila u muškarca druge vjeroispovijesti.

Silovana djevojka je policiji ispričala da joj je Seosko vijeće naredilo da plati novčanu kaznu zbog veze sa muškarcem, a kada je njena siromašna porodica saopštila da nema novca da plati naređeno je grupno silovanje.

Seoska vijeća su neformalni, odnosno pravno neobavezujući sudovi u Indiji, koji se shvataju kao predstavnici volje lokalne zajednice i često sankcionišu osobe za koje procijene da su prekršili lokalne društvene norme.

U ovom slučaju, ispričao je policijski zvaničnik C Sudhakar za BBC, djevojka i mladić su bili u vezi skoro pet godina. Kad je on u ponedjeljak došao do njene kuće da zatraži njenu ruku, seljaci su ga opazili i organizovali zasjedanje Vijeća. Tokom vijećanja par je morao sjediti sa vezanim rukama.

Par je kažnjen sa 25.000 rupija (400 dolara) za "krivično djelo zaljubljivanja". Muškarac je platio, ali porodica djevojke nije imala novca, stoga je poglavar Vijeća, inače dalji rođak djevojke, naredio silovanje.

"Njena porodica nije mogla platiti, pa idite, uživajte u njoj i zabavite se", navodno je rekao seljacima, navodi se u tužbi porodice nesretne djevojke. Poglavar Vijeća našao se među 13 uhapšenih.

Indijska javnost je snažno protestovala kada je 2012. godine u New Delhiju grupa mladića silovala jednu studenticu u autobusu. Prošle godine su uvedeni strožiji zakoni, među kojima je i onaj prema kojem se za silovanje predviđa zatvorska kazna od 20 godina.