Svijet
0

Irački militanti zauzeli grad Tal Afar

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sunitski militanti zauzeli su danas sjeverni irački grad Tal Afar, izjavili su njegov gradonačelnik i stanovnici, što predstavlja novi udarac za vladu predvođenu šiitima, sedam dana poslije gubitka velike teritorije na sjeveru zemlje.

Grad sa oko 200.000 stanovnika, uglavnom šiita i sunitskih Turkmena, pao je pod kontrolu militanta u zoru, izjavio je gradonačelnik Abdulal Abdul, prenio je AP. Tal Afar se nalazi 420 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

Pripadnici grupe Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) tvrde da su pobili stotine šiita u područjima koja su zauzeli prošle sedmice.

Stanovnici Tal Afara potvrdili su u izjavama datim telefonskim putem da militanti sa mitraljezima na kamionetima i sa crnim džihadističkim zastavama lutaju ulicama i da se čuje pucnjava.

Lokalne snage bezbjednosti napustile su grad prije zore, a pripadnici lokalnog plemena koji su se u početku borili kasnije su se predali militantima, rekao je jedan mještanin.

ISIL je ranije zauzeo Mosul, drugi grad po veličini u Iraku, kao i Tikrit, rodni grad bivšeg predsjednika Sadama Huseina.