Svijet
0

Borci islamske države preoteli dva sjeverna iračka grada i naftno polje

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sunitski pobunjenici iz Islamske države zauzeli su dva sjeverna iračka grada i naftno polje, u njihovoj prvoj velikoj pobjedi nad kurdskim borcima, saopćili su svjedoci u nedjelju.

Ogranak Al-Qaide, koji je protutnjao kroz sjever Iraka u junu ne nailazeći na gotovo nikakav otpor iračke vojske, predstavlja najveći izazov stabilnosti zemlje od pada Saddama Husseina u 2003.

Nakon što je na hiljade iračkih vojnika pobjeglo pred ofanzivom Islamske države, šiitske milicije i kurdski borci pojavili su se kao ključni bedem odbrane protiv militanata, koji su zaprijetili da će umarširati u Bagdad.

Kurdske snage poslale su pojačanja, uključujući i specijalne snage, u grad Zumar tokom vikenda kako bi se borili protiv boraca Islamske države koji su došli iz tri pravca u kamionima na kojima je bilo postavljeno teško naoružanje, saopćili su mještani.

Militanti su kasnije postavili svoje crne zastave na zgradama u Zumaru, u ritualu koji je u prošlosti bio uvod u masovna pogubljenja zarobljenih protivnika i nasilno nametanje ideologije koju čak i Al-Qaida smatra pretjeranom.

Islamska država kasnije je također zuzela grad Sinjar, gdje su mještani pobjegli nakon što su kurdski borci pružili slab otpor militantima.