Svijet
0

Irak: Sigurnosne snage spremaju kontraofanzivu protiv islamista

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke sigurnosne snage spremaju kontraofanzivu protiv islamista sjeverno od Bagdada, javljaju danas agencije, prenoseći i da stotine mladih Iračana hrli u dobrovoljačke centre kako bi se pridružili borbi protiv ekstremista grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), odazivajući se tako pozivu uticajnog šiitskog ajatolaha Alija al-Sistanija.

France Press prenosi izjavu armijskog pukovnika iz komande za Samaru, grad udaljen 110 kilometara sjeverno od Bagdada, da se priprema kontraofanziva protiv ekstremista i da je pojačanje iz federalne policije i vojske stiglo jučer.

Po riječima tog oficira, pojačanje će biti angažovano prema oblastima sjeverno od tog grada, uključujući Dur i Tikrit, koje su ekstremisti zauzeli protekle sedmice u velikoj ofanzivi.

"Sigurnosne snage očekuju naređenje da započnu kontraofanzivu", rekao je on.

Irački premijer Nuri al-Maliki, navodi francuska novinska agencija, posjetio je jučer Samaru i održao sastanak o sigurnosti i posjetio šoitski hram koji su ekstremisti bombardovali 2006. godine, izazvavši sektaški rat šiota i sunita u kome su poginule desetine hiljada ljudi.

Maliki - koji pripada šiitskoj zajednici, rekao je da je njemu i komandantu oružanih snaga vlada dala neograničena ovlaštenja za borbu protiv ekstremista i pozvao sve Iračane da se "bore u ratu protiv neprijatelja pravde i vjere".

Velika ofanziva koju predvodi moćna džihadistička sunitska grupa ISIL, a uključene su i pristalice svrgnutog i potom pogubljenog iračkog predsjednika Sadama Huseina, obuhvatila je od ponedeljka velike dijelove zemlje na sjeveru.

AFP prenosi tvrdnje svjedoka da se ekstremisti okupljaju u oblasti Samare radi novog napada na grad, pošto je ranije ove nedjelje jedan odbijen.

Associated Press iz Bagdada izvještava da se stotine mladih Iračana prijavljuje dobrovoljno za borbu poslije Al-Sistanijevog poziva da brane zemlju od ISIL-a, koji je zauzeo drugi po veličini irački grad Mosul i rodni grad Sadama Huseina Tikrit.

Američka novinska agencija ocjenjuje da bi poziv šiitskog ajatolaha mogla da pogorša odnose sunita i šiita, zbog čega je zemlja umalo podijeljena 2006. i 2007. godine, prenosi agencija Tanjug.