Tony Blair
0

"Invazija na Irak opravdana je i bez oružja za masovno uništenje"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Napad na Irak bio bi opravdan čak i da Sadam Husein nije posjedovao oružje za masovno uništenje (ADM), ocijenio je bivši britanski premijer Tony Blair koji je svoju zemlju uveo u rat 2003., u razgovoru koji je u subotu objavio BBC1.

"Držali smo da je on prijetnja za regiju, a razvoj ADM-a nedvojbeno je bio dio te prijetnje. Hemijsko oružje je koristio protiv vlastitog naroda, što je po mom mišljenju bilo presudno", kazao je Blair, premijer od 1997. do 2007.

Odgovarajući na pitanje bi li zemlju poveo u rat u martu 2003. i da Sadam nije posjedovao ADM, Blair je kazao: "Isto bih mislio da je u redu svrgnuti ga. Jasno je da smo upotrijebili i razvili različite argumente kada je riječ o prirodi prijetnje".

Govoreći o bivšem diktatoru, Blair je rekao: "Doista ne mogu zamisliti da bi nam bilo bolje da su on i dvojica njegovih sinova još na vlasti, ali nevjerovatno je teško bilo donijeti odluku".

Razgovor je objavljen u času kada u Londonu traju javna saslušanja u okviru istrage o sudjelovanju britanskih snaga u Iraku, o čemu će Blair svjedočiti iduće godine.