John Major
0

'Suština invazije na Irak bila je promjena režima'

SRNA
Bivši britanski premijer John Major rekao je danas za BBC da istraga o ratu u Iraku pokazuje da je suština invazije bila promjena režima, a ne pronalaženje oružja za masovno uništenje.

Kritikujući razloge koje je njegov nasljednik Tony Blair iznio u korist invazije, Major je rekao da je irački diktator Sadam Hussein možda bio loš čovjek, ali da to nije bio razlog da se ide u rat.

"U svijetu ima mnogo loših ljudi koji su na čelu nekih zemalja, ali mi njih ne rušimo sa vlasti, a što je još interesantnije mi smo ranije podržavali Sadama Husseina u vrijeme kada se borio protiv Irana", rekao je Major BBC-u.

On je dodao da je argument da neko nije dobar čovjek nedovoljan za rat i neprihvatljiv argument za promjenu režima i da, kako je naveo, ne može proći.

Major, koji je bio premijer Britanije od 1990. do 1997. godine, istakao je da se sve više javlja sumnja da je razlog za invaziju na Irak promjena režima, a ne oružje za masovno uništenje.

On je rekao da je svojevremeno vjerovao tvrdnjama Blaira o opasnosti koju predstavlja Irak.

"Ja sam podržao rat u Iraku jer sam vjerovao premijeru. Bio sam premijer u vrijeme Prvog zalivskog rata i znao sam da ako sam nešto rekao u to sam bio potpuno siguran da je to bilo tačno, a govorio sam manje nego što znam. Pretpostavio sam da je i tada bio sličan slučaj i na osnovu toga sam nevoljko podržao rat u Iraku", rekao je Major.