Hillary Clinton
0

"Intervencija u Libiji spriječila novu Srebrenicu"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna vojna intervencija u Libiji spriječila je novi masakr kao što je bio onaj u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini, 1995. godine, ocijenila je u petak u Berlinu američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Svijet nije očekivao da se dogodi druga Srebrenica u gradu Bengaziju", izjavila je ona na svečanosti u spomen na Richarda Holbrooka, američkog diplomatu koji se smatra tvorcem mira u BiH i koji je umro u decembru.

"Došli smo s Ujedinjenim nacijama da uvedemo sankcije, zonu zabrane letenja, embargo na oružje i zaštitu građana", kazala je ona. "Za sedam dana, spriječili smo eventualni masakr, zaustavili vojsku i proširili koaliciju".

"Nismo imali Richarda da nas savjetuje, ali smo imali njegove principe da nas vode", kazala je Hillary Clinton, koja je u četvrtak i petak prisustvovala sjednici ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu posvećenoj Libiji, javio je AFP.

Odajući počast Holbrooku, bivšem emisaru predsjednika Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, Clinton je zagovarala ideju razgovora s talibanima.

"Za sve one koji su se protivili pregovorima s talibanima Richard je imao vrlo moćan odgovor: diplomatija bi bila lagana kad bi se razgovaralo samo sa svojim prijateljima", kazala je Hillary Clinton na Američkoj akademiji u Berlinu, u čijem osnivanju je sudjelovao Holbrooke dok je bio ambasador u Njemačkoj.