{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebrenica je i dalje noćna mora za Holandiju

F
3.2.2011. u 20:34
0
21
Srebrenica je i dalje noćna mora za Holandiju
0
Srebrenica je i dalje noćna mora za Holandiju
Foto: Arhiv
Neuspjeh bataljona holandske vojske da spriječi genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i dalje muči holandsko društvo, objavio je WikiLeaks.
U depeši iz ambasade SAD-a u Haagu koju je objavila ova web stranica navodi se da slučaj Srebrenice otežava i razmještanja holandskih vojnika u inostranstvu, prenijele su agencije.

U depeši poslanoj 19. decembra 2006. navodi se da je holandski ministar odbrane Henk Kamp predstavio specijalno znamenje za vojnike koji su bili u bataljonu pod okriljem UNPROFOR-a u BiH 1995., što je izazvalo oštru reakciju medija.

Iako je znamenje imalo za cilj da oda počast holandskim vojnicima koji su "časno i savjesno služili u teškim okolnostima", ono nije dobro primljeno u holandskom društvu koje i dalje ima problema zbog neuspjeha u sprečavanju masakra nad Bošnjacima koji su u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba.

U depeši objavljenoj 2. februara navodi se da se "kukavice iz holandskog bataljona" u Holandiji okrivljuju što ništa nisu učinile da spriječe genocid, dok su vojnici tvrdili da odbrana Srebrenice nije bila moguća zbog neodgovarajućeg mandata i oružja, kao i nedostatka podrške UN-a.

Masakr je doveo do pada holandske vlade 2002. nakon izvještaja Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju u kojem su vojnici oslobođeni većeg dijela krivnje, budući da su bili brojno nadvladani i slabo naoružani, ali je krivnja dijelom pripisana vladi koja ih je poslala.

Posljedica je, navodi se u depeši koju je potpisao zamjenik šefa misije u ambasadi Chat Blakeman, da holandska vlada mora ispuniti odabrane kriterije prije nego što parlament pristane da pošalje trupe u inozemstvo.

Najznačajniji zahtjev se tiče većih ovlasti kako bi se izbjeglo neispunjavanje zadatka, što se, vjeruju Holanđani, dogodilo u Srebrenici. Zbog toga je i nekoliko puta bilo zaustavljeno slanje holandskih vojnika u Afganistan.

U drugoj depeši, poslanoj 2000. iz ambasade SAD-a u Haagu, a koju je WikiLeaks objavio 2. februara, navodi se da većina Holanđanina vjeruje kako treba raditi na vladavini prava u svijetu, ako je nužno i vojnim operacijama, ali da niko želi biti ponovo izložen riziku neuspjeha poput Srebrenice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: