Deutsche Welle
0

Internet se koristi i za "digitalni džihad"

FENA
Teroristi koriste internet za širenje svojih ideja i za pridobijanje novih članova, pa među blogovima, na Facebooku, YouTubu i drugim stranicama mogu se naći i poruke međunarodne terorističke mreže Al-Qaide.

Ideje terorista, na taj način, postaju dostupne milionskom auditorijumu koji kasnije mogu i da šalju drugim "internautima", pa se to može smatrati "digitalnim džihadom", ocijenila je u subotu njemačka medijska kuća Deutsche Welle (DW).

Tako se na Youtubu može vidjeti propagandni video Al-Qaide u kome četiri muškarca u dugim kaputima, lica prekrivenih crnim maskama, treniraju zahvat kako da udave ljude, da ih napadnu nožem i drugim oružjem.

Mansour Al-Hadž, stručnjak za terorizam Instituta za Bliski istok sa sjedištem u Washingtonu koji analizira islamističke internet stranice i blogove, kaže da teroristi znaju šta rade, da su veoma efikasni i da imaju sopstvene forume o džihadu.

Na internet stranicama može se, takođe, naići i na huškačke govore Anwara al-Aulaqija, radikalnog duhovnog vođe iz Jemena.

Al-Aulaqi, koji je američki državljanin i jedna od najtraženijih osoba osumnjičenih za terorizam, imao je sopstvenu internet stranicu. Kada je kalifornijski provajder to ukinuo, on je počeo da koristiti blogove, Facebook i YouTube za širenje svojih poruka, zbog čega su ga prozvali "Bin Laden interneta".

Pošto je marta ove godine na YouTubu objavio video poruku u kojoj huška protiv Sjedinjenih Američkih Država i poziva na sveti rat, koji je navodno obaveza svakog muslimana, YouTub je pod pritiskom administracije u Washingtonu i Velike Britanije, ukinuo nekoliko stotina video poruka s ovakvim sadržajima.

Islamistička propaganda sve je prisutnija i u Njemačkoj, upozoravaju stručnjaci za sigurnost.

Filip Holtman iz Fondacije nauka i politika u Berlinu kaže da takva propaganda privlači muslimane, a posebno preobražene muslimane i mlade.

Mnogi od tih mladih, pridobijenih preko interneta, kasnije se upućuju na obuku u Waziristan u Pakistanu.

Trenutno njemačke službe sigurnosti "osmatraju" 70 osoba koje su navodno prošle terorističku obuku u Waziristanu i od kojih se, kako se vjeruje, skoro polovina vratila u Njemačku.