|

Institucije EU-a pozvane na štednju

Institucije EU-a pozvane na štednju
0
F
FENA
9.2.2011. u 18:25
0
komentara
0

dijeljenja
Institucije EU-a pozvane na štednju Institucije EU prošle godine donijele odluku o monitoringu
Povjerenik Evropske unije (EU) za budžet Januš Levandovski pozvao je u srijedu institucije Unije da smanje potrošnju i tako posluže kao primjer građanima pogođenim državnim mjerama štednje, koji "evrokrate" uglavnom smatraju rasipnima i previše plaćenima.
Levandovski je u pismu upućenom velikim institucijama EU-a, kao što su Parlament i Vijeće, istakao da bi "stezanje kaiša poslalo pozitivan signal evropskom javnom mnijenju, prenio je AP.

Krajem 2010. je Evropski parlament usvojio budžet za 2011. godinu, nakon što je zbog neslaganja s Britanijom i još nekim članicama Unije morao da pristane na manje povećanje budžeta nego što je tražio.

Budžet EU-a iznosi oko 125 milijardi eura i uglavnom se koristi za finansiranje poljoprivrednih programa i pomoći za najsiromašnije regione u Uniji. Pored toga, sredstva se koriste i za rad birokratskog aparata u Bruxellesu, Luxembourgu i Strasbourgu.

Levandovski je istakao da će u okviru njegovog povjerenstva biti ostvareno "značajno smanjenje potrošnje u sektoru informacione tehnologije, kao i troškova za sastanke, konferencije, misije, ali i za studije i publikacije".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.