Evropski parlament
0

Bez dogovora o budžetu EU za 2011. godinu

FENA
Države članice Evropske unije (EU) i Evropski parlament (EP) nisu uspjeli u četvrtak da se dogovore o budžetu za 2011. godinu, pošto su države tražile smanjenje potrošnje u trenutku kada nameću štednju i na domaćem terenu, dok je EP zahtijevao veće političke garancije da će budući programi EU imati adekvatne fondove.

Parlament je bio spreman da smanji svoj zahtjev za povećanjem od 6,2 posto kako bi izašao u susret maksimumu od 2,9 posto koji su ponudile Velika Britanija i deset drugih članica, ali je tražio dodatne političke garancije da će budući evropski programi biti adekvatno finansirani.

Pregovori između dviju strana biće nastavljeni u ponedjeljak, što je posljednji dan za usvajanje budžeta.

Na samitu šefova država i vlada EU prije dvije sedmice, britanski premijer David Cameron pozvao je lidere unije da odbace zahtjev za povećanjem evropskog budžeta insistirajući na neophodnosti da treba biti umjeren u sadašnjim kriznim vremenima.

Belgijski državni tajnik Melkior Vatele, koji je predsjedavao ministarskim sastankom u četvrtak, rekao je da je "veoma teško prihvatiti povećavanje evropskog budžeta u trenutku kada se smanjuju nacionalni budžeti".

Budžet EU kreće se oko 130 milijardi eura i najveći njegov dio troši se na finansiranje poljoprivrede i pomoć siromašnijim regijama Unije.

Predsjednik EP-a, Poljak Jerzi Buzek izjavio je da u ovom trenutku ekonomski napori država EU moraju biti koordinirani i otud potreba za većim budžetom EU.

Države članice "izgleda ne shvataju da finansijska tržišta više vjeruju u sveevropsko rješenje nego u 27 različitih rješenja, rekao je on.

Ukoliko sporazum ne bude postignut do ponedjeljka u ponoć, evropski budžet za 2011. godinu će biti određivan na mjesečnom nivou, što će umanjiti mogućnosti da unaprijed budu planirani programi kao što je puno uspostavljanje evropske diplomatske službe.