Svijet
0

Evropski parlament izglasao prijedlog budžeta za 2011. godinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlament utvrdio je u srijedu na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu svoj prijedlog evropskog budžeta za 2011. na temelju kojeg će krajem ovog mjeseca pregovarati sa zemljama članicama o konačnom iznosu zajedničkog budžeta.

Velika većina zastupnika glasala je za prijedlog budžeta u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obaveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini.

Evropski budžet se iskazuje na dva načina, odvojeno se prikazuju preuzete obaveze, odnosno s jedne strane rashodi koji su vezani za aktivnosti duže od jedne finansijske godine te s druge strane rashodi koji pokrivaju aktivnosti iz tekuće i prijašnjih finansijskih godina, koji su stvarno isplaćeni u toj godini.

Na temelju izglasanog prijedloga, Parlament će s Vijećem EU-a za sedmicu dana, 27. oktobra započeti pregovore o usaglašavanju stajališta, što je postupak koji traje najviše tri sedmice. Očekuje se da će konačni budžet za 2011. godinu biti izglasan sredinom novembra.

Ovo je prvi budžet koji se donosi prema pravilima Lisabonskog ugovora, prema kojem Parlament ima znatno veću ulogu nego što je imao prema ranijem Ugovoru iz Nice.

Zbog kresanja budžeta u zemljama članicama, zastupnici su ovaj put odustali od običaja da traže znatno veći iznos budžeta u odnosu na prijedlog Komisije i izglasali prijedlog koji u potpunosti slijedi brojke koje je iznijela Komisija.

"U vrijeme ekonomske krize, članovi Parlamenta glasali su za realističan i pragmatičan budžet EU-a", ističe parlamentarna izvjestiteljica za budžet Sidonia Jedrzejewska.