|

EU bez proračuna za sljedeću godinu, komisija zabrinuta

EU bez proračuna za sljedeću godinu, komisija zabrinuta
0
F
FENA
16.11.2010. u 08:44
3
komentara
0

dijeljenja
EU bez proračuna za sljedeću godinu, komisija zabrinuta Foto: Reuters
Zemlje članice i Europski parlament nisu se uspjele dogovoriti o europskom proračunu u zakonskom roku koji je istekao u ponedjeljak u ponoć, zbog čega bi na nekoliko mjeseci moglo doći u pitanje financiranje nekih projekata.
Europska komisija je u utorak ujutro izrazila žaljenje, ocijenivši da bi rad na usvajanju proračuna mogao potrajati nekoliko mjeseci. "Europska komisija žali što nije došlo do dogovora o proračunu za 2011. godinu. Proračun EU-a nije namijenjen za Bruxelles, on je namijenjen svim europskim građanima, poduzećima, istraživačima, studentima, seoskim zajednicama, gradovima i regijama diljem EU-a", rekao je povjerenik za proračun za Janusz Lewandowski.

Po Lisabonskom ugovoru, Komisija sada treba započeti s izradom novom prijedloga proračuna za 2011. godinu. Kada Komisija objavi svoj prijedlog, Vijeće EU-a i Europski parlament moraju prihvatiti svoja stajališta o proračunu, a nakon toga počinje postupak usuglašavanja.

Cijeli taj proces mogao bi trajati nekoliko mjeseci, pa će se od siječnja sljedeće godine financiranje europskih aktivnosti obavljati na mjesečnoj osnovi tako da se prošlogodišnji proračun podijeli na 12 dvanaestina.

Proračun za 2011. godinu prvi je proračun koji se donosi nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, koji Europskom parlamentu daje jednake ovlasti kao i zemljama članicama kada su u pitanju proračunski rashodi, dok za prihodovnu stranu Parlament ima samo konzultativnu ulogu. Europski parlament je prošli mjesec izglasao svoj prijedlog proračuna u iznosu od 142,65 milijardi eura preuzetih obveza, od kojih bi 130,14 milijardi trebalo biti realizirano u sljedećoj godini, što je povećanje od 5,9 posto u odnosu na ovogodišnji proračun.

Na oktobarskom summitu EU-a, skupina zemalja predvođena Velikom Britanijom zatražila je da se proračun može povećati samo za 2,91 posto. Povećanjem od 2,91 posto proračunski rashodi narasli bi na 126,5 milijardi, što je 3,5 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu.

Prošle sedmice je propao pokušaj usuglašavanja stajališta, a u ponedjeljak u ponoć je istekao zadnji rok za dogovor o proračunu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...