Šok i nezadovoljstvo
0

Indijanci povrijeđeni i ljuti zbog korištenja imena "Geronimo" za Bin Ladena

FENA
Dok većina američke nacije likuje zbog ubistva Osame bin Ladena, reakcije mnogih američkih Indijanaca su drugačije: šok, nezadovoljstvo i povrijeđenost, a uzrok ovakvih osjećanja je činjenica da su "foke" američke mornarice Bin Ladena vodile pod šifrovanim imenom Geronimo (Džeronimo).

Iako Bijela kuća sada tvrdi da je naziv Geronimo korišten samo kao ime misije hvatanja vođe Al-Qaide, ali ne i za njega samog, iz pisanja The New York Timesa u utorak i snimka samog toka napada koji su pratili zvaničnici Bijele kuće, jasno se može zaključiti da je šifrovano ime za Bin Ladena bilo "Geronimo".

"Ovo je još jedan pokušaj da se starosjedioci Amerike žigošu kao teroristi", rekao je tim povodom Paula Antoan iz plemena Sijuksa Ružinog pupoljka iz Južna Dakote.

Na Facebooku i Twitteru, na svojim internet stranicama, u lokalnim novinama i u bezbroj diskusija, foruma i okruglih stolova širom zemlje, američki Indijanci izražavaju svoju povrijeđenost i zbunjenost činjenicom da je kao šifrovano ime misije za Osamu bin Ladena odabrano upravo “Geronimo”, ime vođe i ratnika Apača iz 19. stoljeća koji je branio porodice i domove svog naroda, često od američkih vojnika koji su napadali kršeći prethodno potopisane sporazume. Bio je hrabar, žestok i neustrašiv, a 1909. je umro kao zatvorenik, 23 godine nakon što je zarobljen.

Bijela kuća se od ovakvih prigovora brani insistiranjem da je “Geronimo” bilo šifrovano ime za operaciju, a ne za Osamu bin Ladena, prenose u srijedu agencije.