{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cilj akcije je bio likvidacija, a ne zarobljavanje Bin Ladena

S
2.8.2011. u 11:44
0
4
Cilj akcije je bio likvidacija, a ne zarobljavanje Bin Ladena
0
Cilj akcije je bio likvidacija, a ne zarobljavanje Bin Ladena
Osama bin Laden
Akcija američkih komandosa izvedena na kompleks u kojem se skrivao lider Al-Qaedae Osama bin Laden pokrenuta je radi njegove likvidacija i nikada "nije postojala sumnja" da će on biti zarobljen živ, rekao je jedan od direktnih učesnika operacije, prenosi američki magazin New Yorker.
Ova izjava do sada je najveći izazov tvrdnjama administracije predsjednika Baracka Obame da je lider Al-Qaedae mogao biti zarobljen da se predao.

Neimenovani zvaničnik američke službe za duboke operacije, koji je upoznat o akciji u Abotabadu u Pakistanu, rekao je magazinu da su 23 pripadnika specijalne mornaričke jedinice "Foke" (Seals) imali jasna naređenja.

"Nikada nije bilo pitanja o zarobljavanju Bin Ladena. To čak nije bila ni odluka donesena u posljednjoj sekundi. Niko nije želio zarobljenike", rekao je zvaničnik.

Prema planu akcije u Abotabadu 2. maja, trebalo je da "Foke" savladaju Bin Ladenovo obezbjeđenje, a njega da ubiju iz neposredne blizine i tijelo prebace u Afganistan, rekao je ovaj zvaničnik.

Šef službe za borbu protiv terorizma u Obaminoj administraciji John Brennan rekao je u maju da "komandosi ne bi ubili Bin Ladena da su bili uvjereni da ne nosi neku vrstu improvizovane eksplozivne naprave na tijelu ili skriveno naoružanje".

Autor članka u New Yorkeru Nicholas Schmidle istakao je da je prvi pripadnik "Foka" koji je stigao do Bin Ladena vjerovao da jedna ili obje njegove supruge nose pojaseve sa eksplozivom. Jednoj je pucao u nogu prije nego što ih je obje oborio kako bi zaštitio dva saborca.

Međutim, ispostavilo se da nijedna od žena nije imala eksploziv.

Drugi pripadnik "Foka" pucao je potom Bin Ladenu u grudi i glavu, nakon čega je putem radija poručio "Za Boga i zemlju - Džeronimo, Džeronimo, Džeronimo" - što je bio tajni signal da je Bin Laden ubijen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: