Svijet
0

Bin Ladenova žena bila šest godina u pakistanskoj kući

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedna od tri žene Osame bin Ladena rekla je pakistanskim istražiteljima da je provela u pakistanskom skrovištu vođe Al-Qaide šest godina, ne napuštajući nikad gornje spratove kuće, saopćio je danas pakistanski sigurnosni zvaničnik.

Međutim, neimenovani zvaničnik nije rekao je li ona potvrdila i da je vođa Al-Qaide živio u toj kući od 2006. godine, prenio je AFP.

Žena, identificirana kao Amal Ahmed Abdulfatah, rođena u Jemenu, i druge dvije Bin Ladenove žene ispitane su u Pakistanu nakon što su odvedene u pritvor poslije američke racije na kuću vođe Al-Qaide u gradu Abotabadu.

Žena je, tokom operacije, ranjena u nogu i nije vidjela moment kada su američke snage ubile njenog muža, rekao je zvaničnik.

Pakistanske vlasti drže i osmero ili devetero djece koja su pronađena u Bin Ladenovoj kući nakon što su komandosi otišli.

Tijela najmanje trojice ubijenih muškarca su također nađena nakon odlaska komandosa.

Izjave žena trebalo bi da pomognu u otkrivanju detalja kako je Bin Laden provodio vrijeme i kako je uspijevao izbjeći da bude uhvaćen, živeći u velikoj kući u blizini vojne akademije, u gradu Abotabadu, na dva i po sata vožnje od prijestolnice Islamabada.

Također, svjedočenja njegovih žena mogla bi značajno pomoći u otkrivanju detalja američke operacije, u kojoj je ubijen Bin Laden.

Pakistanski zvaničnik rekao je da pripadnicima CIA-e nije dozvoljen pristup ženama u pritvoru, od kojih pakistanski zvaničnici još uvijek uzimaju informacije.

U međuvremenu, visoki pakistanski sigurnosni zvaničnik je rekao da je Bin Laden ostao s nedovoljno novca posljednjih dana života i da se Al-Qaida podijelila na dvije frakcije, od kojih veću kontrolira grupa broj dva Aimana Zawarija.

Zvaničnik je to izjavio maloj grupi pakistanskih novinara, od kojih su dvojica prenijeli informacije agenciji AP.

Zvaničnik nije iznio detalje o tome kako je pakistanska obavještajna agencija došla do tih zaključaka o Bin Ladenu.

Činjenica je da vođa Al-Qaide nije imao osiguranje u kući u Abotabadu ili sljedbenike u blizini koji bi uzeli oružje da ga odbrane.

Sinoć su dva pakistanska zvaničnika prenijela da su žene i djeca Bin Ladena rekli da ni on ni njegovi saradnici nisu pružili "značajan otpor" kada su američki komandosi upali u kuću, dijelom zbog toga što su bile bačene "šok bombe" koje su ih dezorijentirale.

Prema neimenovanom pakistanskom zvaničniku, u kući je pronađen kalašnjikov i pištolj koji su pripadali ljudima u kući, uz dokaz da je ispaljen jedan metak iz puške.

To se grubo poklapa s posljednjim informacijama američkih zvaničnika, koji su rekli da je jedan od petorice ubijenih muškaraca bio naoružan i da je ispalio određen broj metaka, što je daleko od prvobitno opisane priče Bijele kuće o intenzivnoj i dužoj borbi.

Ta američka akcija povećala je tenzije između SAD-a i Pakistana, čija je vojska bijesna jer nije znala ništa o tome, dok Washington sumnja da su Bin Ladena štitile pakistanske snage sigurnosti.