The New York Times
0

Amerikanci bili spremni za okršaj s Pakistancima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik Barack Obama insistirao je da specijalne jedinice koje su ubile lidera Al-Qaide Osamu bin Ladena, budu dovoljno snažne da mogu iz Pakistana da se vrate i u borbenim uslovima, ako lokalna policija i vojska budu neprijateljski reagovale, piše u utorak The New York Times.

Obamina odluka da poveća obim snaga koje šalje u Pakistan pokazuje da je bio riješen da preuzme rizik vojne konfrontacije s Pakistancima kako bi došao do lidera Al-Qaide, piše NWT, pozivajući se na visoke zvaničnike administracije.

Jedan zvaničnik Obamine administracije izjavio je da su američki komandosi dobili instrukcije da, ako je moguće, izbjegavaju svaku konfrontaciju, ali da ako moraju da uzvrate vatru, imaju ovlaštenje za to.

To pokazuje i koliko je malo američka administracija imala povjerenja u Pakistan kada je planirala operaciju u Abotabadu. U Washingtonu je također odbačena ideja da se u tu akciju uključe Pakistanci, piše NYT.

Zvaničnici također kažu da su američke špijunske letjelice osmatrale i prisluškivale reagovanje pakistanske policije i vojske na operaciju. To je odredilo koliko dugo su komandosi mogli da sigurno ostanu u Bin Ladenovoj kući.

Zvaničnici priznaju da je cijela operacija od početka više bila usmjerena na ubijanje Bin Ladena, s obzirom na vjerovatnoću da će on biti naoružan ili da će na sebi nositi eksploziv.

Otkrivajući detalje o planiranju misije, viši zvaničnici američke administracije kažu da su dva tima specijalista bila u pripravnosti: jedan da sahrani Bin Ladena ako bude ubijen, a drugi sastavljen od pravnika, isljednika i prevodilaca u slučaju da bude zarobljen živ. Taj tim je trebalo da čeka na jednom brodu, najvjerovatnije nosaču aviona Carl Winson, u Arabijskom moru.