Bijela kuća
0

FOTO / "Zmiji je odsječena glava, ovo je strateški udarac Al-Qaidi"

FENA
Bijela kuća je ocijenila da je Al-Qaidi ubistvom njenog lidera Osame bin Ladena nanesen strateški udarac koji predstavlja odlučan trenutak u borbi protiv terorizma.

Ubistvo Bin Ladena je strateški udarac Al-Qaidi, izjavio je John Brennan, predsjednikov pomoćnik za unutarnju sigurnost. On je ocijenio da Ayman al-Zawahiri, najizgledniji nasljednik Bin Ladena, nije harizmatska ličnost.

''Ovo je odlučan trenutak u ratu protiv terorizma: 'zmiji' je odsječena glava'', rekao je Brennan na konferenciji za tisak i dodao da se tom akcijom cijeloj regiji šalje poruka da je Al-Qaida prošlost, prenio je AFP.

Brennan je iznio i detalje operacije u kući u Abbottabadu, 50 kilometara sjeverno od pakistanskoga glavnog grada Islamabada, gdje su pripadnici američkih specijalnih jedinica izveli operaciju u kojoj su, kako je precizirao, ubijeni Bin Laden, njegov sin Halid, jedna od supruga, kao i Bin Ladenov kurir i njegov brat.

Prema njegovim riječima, nije jasno je li supruga štitila Bin Ladena i njegovog sina ili je bila iskorištena kao živi štit. Pored toga, sam Bin Laden je bio uključen u razmjenu vatre i ubijen tom prilikom, iako Brennan nije mogao da kaže da li je i pucao.

Brennan je rekao da su u Washingtonu sve vrijeme dok je akcija trajala imali vizuelni pregled situacije u realnom vremenu. On je dodao da su specijalci došli u posjed nekih dokumenata, koja se sada proučavaju, ali nije mogao reći ništa više.

Brennan je također rekao da su načinjene fotografije tokom akcije, ali da još nije donesena odluka hoće li se objaviti. On je precizirao da su pakistanske vlasti o operaciji obaviještene tek kada je završena i istakao da nije bilo pakistanskog sudjelovanja u operaciji.

Prema Brennanovim riječima, sada se, zajedno s Pakistancima, ispituje kako je Bin Laden mogao toliko dugo biti u Pakistanu i kakav je sustav potpore je tamo imao.

"Nezamislivo je da Bin Laden nije imao sistem potpore u toj zemlji, a da toliko dugo bude tamo. Ne želim nagađati kakav je to sistem podrške mogao biti“, rekao je Brenan.

Bijela kuća je objavila niz fotografija na kojima se vidi kako predsjednik SAD-a Barack Obama sa svojim savjetnicima promatra operaciju hvatanja Osame bin Ladena tokom koje je ovaj i ubijen.

Nakon uspješnog završetka, Obama je sjeo za radni stol u Ovalnom uredu i napisao govor koji je uzdrmao svijet.

Okupljeni su prijenos gledali zahvaljujući kameri na kacigi jednog od marinaca koji su sudjelovali u akciji koja je trajala oko 40 minuta. Prisutni su tako svjedočili i samom ubistvu Osame bin Ladena kojeg su dvaput upucali u glavu, prenio je AP.

Za državnu sekretarku Hillary Clinton prizor je bio prešokantan pa je pokrila usta rukom, no ostala je u prostoriji do kraja operacije. Savjetnik Baracka Obame za antiterorizam John Brennan kazao je da je atmosfera bila jako napeta te da su većinom svi šutjeli.