UNICEF
0

Indija i Kina ugrožavaju globalni cilj manje smrtnosti djece

FENA
Indija i Kina, u kojima je 2006. godine registrirano 2,5 miliona slučajeva dječije smrti, morale bi ostvariti znatan napredak u oblasti zaštite zdravlja djece ako se ima namjera da se ostvare tzv. "milenijski razvojni ciljevi" Ujedinjenih naroda, piše u izvještaju UNICEF-a za 2006. godinu o stanju djece u azijsko-pacifičkoj regiji.

Ako Indija, prije svega, ne ostvari "značajna poboljšanja u oblasti zdravstva, ishrane, snabdijevanja vodom i sanitarne infrastrukture, obrazovanja, jednakosti polova i zaštite djeteta", globalni napori da se postignu milenijski ciljevi će propasti, naglašava se u spomenutom izvještaju.

Ujedinjeni narodi su 2000. godine postavili globalni cilj da se do 2015. smrtnost djece mlađe od pet godina smanji za dvije trećine. Osim u navedene dvije zemlje, ovaj cilj će biti teško ostvariti u još jedanaest država azijsko-pacifičeg regije, konstatira UNICEF.

Sniženje mortaliteta djece u Indiji i Kini, dvije zemlje svijeta s najviše stanovnika, predstavlja najveći izazov. U Indiji je 2006. godine zabilježen 2,1 milion slučajeva smrti djece, a u Kini 415.000 slučajeva.

Iako se konstatira impresivno unapređenje zdravstvenog sistema u dvjema zemljama, koje prati njihov ubrzan privredni razvoj, u izvještaju UNICEF-a se naglašava da u Indiji i Kini, kao i u cijeloj spomenutoj regiji, mora da se učini još mnogo toga na planu dječije zdravstvene zaštite.

U azijsko-pacifičkoj regiji za javno zdravlje se u prosjeku izdvaja 1,9 posto bruto domaćeg proizvoda (pri čemu u južnoj Aziji samo 1,1 posto), što je znatno ispod svjetskog prosjeka od 5,1 posto.

U izvještaju UNICEF-a se naglašava da, pošto se sve veći dio zdravstva u ovoj regiji privatizira, zdravstveni budžeti vlada se smanjuju, što ima za posljedicu smanjenje broja državnih zdravstvenih ustanova u kojima se liječe siromašni. Podjela na siromašne i bogate je sve izraženija u mnogim zemljama azijsko-pacifičke regije, izlažući riziku relativnog siromaštva znatan broj majki i djece, čime bivaju uskraćeni i za kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu.

U Kini većina smrtnih slučajeva djece registrira se u prvoj sedmici života, najviše zbog nedostatka akušerske službe.

U Indiji je svaka treća žena ispod normalne težine, što povećava rizik od rađanja djece nedovoljne težine na rođenju. Takve bebe izložene su dvadeset puta većem riziku da umru u djetinjstvu od novorođenčadi normalne težine.

Južna Azija je jedina regija u svijetu u kojem je očekivani životni vijek žene kraći od životnog vijeka muškarca. U izvještaju UNICEF-a apelira se da se intenzivira borba protiv diskriminacije žena u ovoj oblasti u okviru napora za poboljšanje zdravlja majki i djece.