Komentari (26)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kako god jedino je Amerika u stanju da vrsi potpunu projekciju sile preko svojih 10 nosaca Nimitz klase. To znaci da je jedino njihova flota u stanju da operise bilo gdje na zemaljskoj kugli u punoj lepezi zracnih misija, od zracne nadmoci, protivbrodskog ratovanja, zracnog izvidjanja, zracnog punjenja goriva, dejstvovanja na kopnene mete u dubini neprijateljske teritorije, protivpodmornickog ratovanja i td. Dok sve ostale mornarice na svijetu imaju znatno ograniceniji kapacitet djelovanja, kako zbog broja nosaca koje posjeduju, velicine istih, tako i lepeze aviona koje oni operisu. Ruski nosač naprimjer zbog manjih dimenzija i činjenice da nema "katapult" nije u stanju da lansira pretovarene i teze avione, samim time avioni sa njega su ograničeni na kraće letove i misije zračnog nadzora odnosno kratkometnog protivbrodskog djelovanja, dok su misije napada na kopnene ciljeve u dubini neprijateljske teritorije, lansiranje AWACS aviona i sl. nemoguce.
Nosaći aviona sada postaju samo strašila. Raketni sistemi su predobri da bi im NV umakao!
Svaki raketni sistem mora imati nacin "dostave" odnosno letjelicu/plovilo/vozilo koje ga ispaljuje. Vecina tih sistema nema domet veci od 200km, dok avioni sa nosaca aviona imaju domet od par hiljada kilometara. zajedno sa brodovima koji su konstantno u pratnji nosaca i koji ih stite od tih raketnih sistema, danas je gotovo nemoguce (bar u teoriji) prici i na 1.000 kolometara jednoj dobro opremljenoj nosackoj borbenoj grupi, a kamoli na 200km koliko je minimalno potrebno da bi se rakete uopste ispalile, onda opet imas protivraketnu odbranu. Kako god Nosaci su bitni velikim silama zbog svoje mobilnosti i "projekcije sile", i uglavnom se koriste za "zavrtanje ruke" manjim drzavama i "odbranu" nacionalnih interesa daleko od svoje teritorije sto bi bez njih bilo nemoguce...
Dok narod gladuje oni prave nosac aviona, ovi sto su pravili ovaj nosac aviona su vjerovatno imali dnevnicu po 2$ mozda i manje.
Jutros mi se nesto ne komentarishe al reko' hajde barem da se tuspasim.
U narednih 5-10 godina WW3 100%, treba sve naoruzanje potrositi da bi se moglo dalje praviti, gradove sravniti da bi se i oni pravii itd. Uglavnom ovi koji imaju viska para moraju negdje da uloze, a posto je ljudska vrsta sklona samounistavanju i gore navedenom nema nam druge.
Svi se naoružavaju ...
Kada neka drzava porine nosac aviona znaj da je geostrateski postala jako bitna. Samo sto ima jedna kvaka, a to je da USA ima cak 12 nosaca aviona, a npr jedna Indija i Kina tek po 1. Rusija ima 3 nosaca aviona, a Francuska jedan prastari Charelss De Goule
Komentari na portalima su stvarno postali beskorisni. Znači nešto za šta je potrebno 30sec da se provjeri ljudi bubnu i šire dezinformacije. Zlonamjerno ili slučajno više nije ni bitno. http://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_carrier#Aircraft_carriers_in_service A što je najgore ja i dalje čitam komentare misleći da će neko nešto pametno reći.
Referenca ti je bas validna. Wikipedia bullshit
PRIKAŽI ODGOVORE (9)