Očekuje se 100.000 osoba
0

Indija: 35.000 siromašnih u "Maršu za pravdu"

FENA
Deseci hiljada Indijaca iz najsiromašnijih slojeva, a među njima i pripadnici raznih plemena i dalita počeli su u srijedu marš dug 350 kilometara do New Delhija protestujući protiv skupoće i njihove marginalizacije u trećoj po snazi azijskoj ekonomiji.

"Marš za pravdu" počeo je u gradu Gwalior u centralnoj Indiji, a za 26 dana trebao bi završiti u New Delhiju, objavilo je udruženje inicijator Ekta Parishad, koje se bori za prava Indijaca bezemljaša. Iz Gwaliora je krenulo 35.000 ljudi, a udruženje očekuje da ih do ulaska u New Delhi bude 100.000.

Prvi marš takve vrste 2007., je privukao 25.000 ljudi, većinom prezaduženih seljaka koji su tražili pravo na pristup zemlji i sredstvima za proizvodnju hrane.

Demonstranti zahtijevaju agrarnu reformu nezadovoljni politikom centralne vlade koja problem prebacuje na lokalnu vlast ili pak kupuje zemljište u industrijske namjene te za gradnju posebnih ekonomskih zona.

Indijska sirotinja ostavljena je na rubu razvoja Indije koja je postala treća azijska ekonomska sila ili su jednostavno žrtvovani u ime liberalizma.

Oko 73 posto od 1,2 milijarde Indijaca živi od poljoprivrede. Zadnjih godina veliki industrijski projekti odgođeni su ili čak otkazani zbog sporova s lokalnim zajednicima oko kupnje obradiva tla.