Tvrdnje britanskog Daily Maila
0

Incident u Pakistanu namjestili talibani

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Incident u kojem su savezničke snage napale pakistansku pograničnu stanicu i ubile 24 vojnika mogao bi biti rezultat dobro izvedene varke talibanskih boraca, piše u srijedu britanski Daily Mail pozivajući se na američke analize događaja.

Neimenovani američki dužnosnici kažu kako izvještaji o incidentu govore da je mješovita američko-afganistanska patrola napadnuta minobacačkom paljbom i vatrom iz pješačkog oružja pokraj granice s Pakistanom u subotu ujutro. Patrola je odgovorila na napad i krenula u potjeru za napadačima u području gdje je granica slabo ili nikako označena.

Amerikanci su, prema izvještajima njihovih vojnika, kontaktirali pakistansku stranu koja im je javila da u tom području nema njihovih vojnika.

Uzvraćajući napad, američko-afganistanske snage potisnule su napadače koji su se počeli povlačiti prema pakistanskoj granici. Zapovjednik američke jedinice tada je uočio utvrđeni vojni položaj sa minobacačima i teškim mašinkama i zaključio da se radi o talibanskom uporištu.

Američki dužnosnici kažu da su talibani možda namjerno doveli svoje protivnike do tog objekta kako bi izazvali zabunu. Cilj takve akcije je dodatno ugrožavanje ionako narušenih odnosa Pakistana i zapadnih saveznika koji se bore protiv talibana.

Uslijedio je poziv zračnim snagama a napad jedne zračne topovnjače AC-130 i jurišnih helikoptera AH-64 Apache je prema pakistanskim izvorima trajao skoro dva sata, dugo nakon što su vojnici zatražili prekid vatre na položaj.

Pakistan je u utorak odlučio bojkotirati međunarodnu konferenciju o Afganistanu 5. decembra u Bonnu u znak protesta zbog napada, rekao je jedan dužnosnik vlade u Islamabadu.

Ministri iz više od 100 zemalja trebali bi se sastati 5. decembra u Bonnu na razgovorima o budućnosti Afganistana nakon povlačenja NATO-a 2014. Islamabad je blokirao tranzit kamionima za opskrbu NATO-a u Afganistanu.