Svijet
6

Imenovan drugi osumnjičeni za ubistvo svećenika u francuskoj crkvi

Klix.ba
Francuski tužioci identifikovali su drugog muškarca koji je uključen u ubistvo svećenika u crkvi Saint-Etienne-du-Rouvray u predgrađu Rouena. Riječ je o devetnaestogodišnjem Abdelu Mailku Petitjeanu, javio je BBC.

Identitet prvog napadača objavljen je ranije i zove se Adel Kermiche koji također ima 19 godina. Par je upucan u utorak ispred crkve nakon što su ubili svećenika Jacquesa Hamela (86) i uzeli taoce.

Samoprozvana Islamska država objavila je nakon toga video u kojem tvrdi kako su muškarci obećali odanost ovoj grupi.

Identitet drugog napadač utvrđen je DNK analizom. Petitjean je iz istočne Francuske i nalazio se na listi radikala koji su posmatrani. Policija je tragala za njim nekoliko dana prije napada.

Kermiche je bio u kućnom pritvoru i nosio je elektronski uređaj. Otkriveno je da je dva puta putovao u Siriju. Njegov uređaj gašen je svakog jutra na nekoliko sati kako bi mogao napustiti kuću. U tom periodu ubio je svećenika.

Predsjednik Francuske Francois Hollande sastao se sa vjerskim liderima te zemlje, a potom i sa vijećem odbrane. Još nije utvrđeno da li su ubice bile dio IDIL-ove mreže.

Kremiche je došao u žižu javnosti u martu 2015. godine kada je jedan od članova porodice prijavio njegov nestanak. Uhapšen je na u Njemačkoj gdje je koristio identitet brata kako bi otputovao u Siriju. Pušten je na kauciju, ali je u maju ponovo letio za Tursku. Tada je uhapšen i vraćen u Francusku. Od tada je bio u kućnom pritvoru.

Osmadesetšestogodišnji muškarac još se bori za život nakon što ga je par prisilio da snima ubistvo svećenika a potom ranio.