Svijet
0

Uhapšena dva čovjeka osumnjičena za povezanost sa džihadistom Rašidom Kassimom

FENA
Dva čovjeka, osumnjičena da su povezana s francuskim džihadistom grupe Islamska država (IDIL) Rašidom Kassimom, uhapšena su sinoć u Dolu i Roanni. Informaciju, koju je prvobitno objavio BFMTV, potvrdio je jedan sudski izvor.

Oni su smješteni u pritvor u okviru istrage, započete u maju 2015. godine o odlasku Kassima u iračko-sirijsko područje. Istražitelji sumnjaju da su ova dva čovjeka imala kontakte s Rašidom Kassimom, dvadesetdevetogodišnjakom porijeklom iz Roanne.

Rašid Kassim, koji se trenutno smatra za najopasnijeg frankofonskog propagandistu IS-a, osumnjičen je za tele-dirigovanje napada u Francuskoj s iračko-sirijskog područja.

Prema istražiteljima, Kassim je inspirirao na manje ili više direktan način, napade u Magnanville, gdje je Larossi Abballa ubio jednog policajca i njegovu kolegicu 13. jula i u Saint-Etienne-du-Ruvray, gdje su Adel Kermiš i Abdel Malik Petitjean ubili sveštenika u crkvi 26. jula.

On je vodio projekte napada komandosa na žene uhapšene prošle sedmice, nakon otkrića automobila napunjenog plinskim bocama usred Pariza, inspirirali su svojim pozivima na ubistva preko Telegrama nekoliko pariških maloljetnika osumnjičenih da su željeli počiniti napade.

Sinoć, jedan od ovih mladih, 15-godišnji srednjoškolac uhapšen u srijedu u Parizu, optužen je i zadržan u privremenom pritvoru zbog zločinačkog udruživanja u vezi s terorističkom kriminalnom organizacijom, naveo je AFP.