Svijet
6

Muškarci uhapšeni u Njemačkoj koristili lažne pasoše, najmlađi obučen za upotrebu oružja i eksploziva

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačke vlasti su pokrenule istragu čiji je cilj ustanoviti da li su trojica Sirijaca uhapšenih jutros radili za IDIL i imali veze s teroristima koji su izvršili napad u Parizu.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de maiziere je rekao da su muškarci ilegalno ušli u Evropu pomoću lažnih pasoša te da su putovali kroz Tursku i Grčku. Poznati su kao Mahir al-H. (17), Ibrahim M. (18) i Mohamed A. (26), a uhapšeni su jutros nakon nekoliko racija izvrđenih u zoru u Schleswig-Holsteinu i Donjoj Saksoniji.

Istražitelji su dosad utvrdili da su muškarci stigli u Njemačku u novembru 2015. godine s namjerom "izvršavanja prethodno dobijenih naredbi od IDIL-a ili čekanja novih instrukcija".

Federalni tužitelj je dodao da dosad nisu pronađene instrukcije za konkretne misije uprkos tome što je zaplijenjena velika količina materijala.

De Maiziere je rekao da su uhapšeni muškarci "ćelija spavača", grupa ljudi koji su neaktivni i nesumnjivi sve dok ih IDIL ne aktivira.

Osumnjičeni su uapšeni kada je 200 policajaca izvršilo racije na šest lokacija među kojima su i tri izbjeglička kampa.

Sedamnaestogodišnji mladić je prošao obuku za rukovanje oružjem i eksplozivom u Raqqi, IDIL-ovom uporištu u Siriji. Sva trojica su dobila lažne pasoše, mobitele sa instaliranim komunikacijskim programioma i četverocifreni iznos u američkim dolarima.

De Maiziere je otkrio da su muškarci ilegalno ušli u Evropu uz pomoć organizacije za koju se sumnja da je pružila podršku trojici muškaraca koji su se raznijeli ispred stadiona Stade de France u Parizu 13. novembra prošle godine. Na tom mjestu je poginula jedna osoba, a iste noći je u nekoliko koordinisanih napada ubijeno 130 ljudi.