Stiže brašno u gradove
0

IHH: U Siriji se dešava nova Bosna, najveće žrtve gladi i hladnoće žene i djeca

Anadolija
Osman Atalay
Osman Atalay
Zamjenik predsjednika humanitarne fondacije IHH Osman Atalay za agenciju Anadolija je kazao da se u Siriji danas dešava krvoproliće koje najviše podsjeća na dešavanja u Bosni i Hercegovini početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

“Krvoproliče koje se desilo u Bosni ovaj put se na sličan način dešava u Siriji. Za vrijeme rata i svih strahota u Bosni, turski narod i turske humanitarne organizacije su pokazale veliku solidarnost. Sada se nešto slično dešava i u Siriji. Zato naše humanitarne organizacije moraju pokazati isti nivo saosjećanja”, kazao je Atalay. Istakao je da će oko 360 tona brašna šleperima biti prevezeno u mnoge sirijske gradove uključujući i Azez i Halep.

“Prošle sedmice je oko šest hiljada osoba živjelo pod šatorima u gradu Azez. Posljednjih nekoliko dana je zbog bombardovanja u ostatku zemlje oko četiri hiljade osoba stiglo u šatorsko naselje. Također, ovih dana hladnoće su vrlo niske, a u šatorima nema ni struje ni grijanja”, istakao je Atalay.

Izjavio je da su najveće žrtve gladi i hladnoće žene i djeca.

“Zato je vrlo bitno da dobiju najosnovnije potrepštine za život kao što su brašno, sol, ulje, sapuni, tople čarape, itd. Nadamo se da će im ova pomoć biti dovoljna bar u narednim danima”, kazao je zamjenik predsjednika turske humanitarne fondacije IHH.