Svijet
0

IFJ: 90 posto ubica novinara nikad nije kažnjeno

FENA
U 2006. godini na različitim stranama svijeta poginulo je 125 novinara, više no ikad u ne baš dugoj historiji novinarstva, objavio je Izvršni komitet Svjetske novinarske federacije (IFJ) na svom sastanku održanom u srijedu u Bruxellesu.

Trend stalnog rasta poginulih novinara nastavlja se iz godine u godinu, rekao je na sastanku glavni tajnik IFJ-a Aidan White. Glavni tajnik napomenuo je da je samo u jednom jedinom incidentu – padu zrakoplova u Iranu - poginulo čak 48 novinara i njihovih suradnika.

Direktor Instituta za sigurnost novinara Rodney Pinder rekao je da bi UN, u suradnji s IFJ-em, trebalo da usvoji posebnu rezoluciju o sigurnosti novinara. Strašna je činjenica, zaključio je, da 90 posto ubica novinara nikada nije kažnjeno.

White je odao i posebno priznanje Fondu sigurnosti IFJ-a, koji je obiteljima žrtava nasilja nad novinarima uputio pomoć od 120 hiljada dolara.

Član IO-a IFJ-a Jim Boumelha predložio je da se Fond sigurnosti u većoj mjeri posveti stanju u Rusiji i da izdvoji značajnija novčana sredstva kao pomoć obiteljima stradalih ruskih novinara u posljednjih nekoliko godina.

Napomenuo je kako bi bilo djelotvorno stvaranje saveza s udrugama civilnog društva koje se zalažu za ljudska te medijska prava i slobode, ali i sigurnost novinara.

Nikos Magrelis iz Grčke izvijestio je da je nakon što je IFJ objavio još neslužbenu "crnu statistiku" ubijenih i stradalih novinara tokom 2006. o tome održao konferencije za novinstvo u deset zemalja. Predložio je da IFJ dijelom finansira film o stradanjima novinara i predoči ga ponajprije u onim državama čije vlade nisu učinile ništa da pronađu krivce.

Glavni tajnik IFJ-a, prenosi Hina, upozorio je na osobito težak položaj palestinskih novinara, ali je upozorio i na činjenicu da je pozornost svjetskih medija uglavnom usmjerena na Irak i Bliski Istok, a da se pritom previđa da se slične tragične stvari događaju i u Južnoj Americi.