Svijet
0

IEA: Više nafte na tržištu neće smiriti cijene

FENA
Svijetu nije potrebno više nafte da bi se smirile cijene, nego veće investicije u proizvodne kapacitete za bezbjedno snabdjevanje u slučaju iznenadnih poremećaja isporuka, izjavio je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Klod Mandil.

Mandil je u intervjuu agenciji Rojters ocjenio da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nemoćna da snizi cijene bez popuštanja političke napetosti na Bliskom istoku i u drugim regionima.

"Ništa ne može da ublaži cijene nafte ukoliko nema poboljšanja političke situacije na Bliskom istoku i drugim mjestima gdje postoje previranja", kazao je Mandil, koji je prisustvovao sastanku grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (G8), ovog vikenda u Sankt Peterburgu.

Čelnik IEA je ocjenio da bi cijena nafte od oko 80 dolara po barelu definitivno ugrozila svjetsku privredu, s tim što bi inflatorni pritisci u najvećoj mjeri pogodili siromašne zemlje. Sada se cijena nafte kreće oko 75 dolara.

Mandil, međutim, sumnja da bi OPEC, naročito najveći proizvođač u kartelu Saudijska Arabija, mogao da snizi cijene ponudom veće količine nafte na tržištu.

"Ne mislim da bilo koja zemlja može da učini bilo šta samostalno. Nije nam potrebno više nafte; potrebne su nam veće investicije u kapacitete", uvjeren je on.

IEA u najnovijem mjesečnom izveštaju prognozira da će problem "uskih grla" rafinerijskih kapaciteta u svijetu potrajati dok se ne završi novi talas započetih projekata, do 2010-2011.

Pariška agencija, koja ima ulogu savjetnika za energetska pitanja 26 industrijski razvijenih zemalja, razmotriće oslobađanje nafte iz strateških rezervi, koje drži svaka od članica, samo ukoliko isporuke na svjetsko tržište budu poremećene.

Mandil je takođe ocijenio da je saopćenje G8 o "Globalnoj energetskoj bezbjednosti" pozitivan korak, ali je sprovođenje "otvoreno pitanje".

G8 je dobila obećanje od Rusije da će otvoriti svoj energetski sektor za strane investicije. Mandil, međutim, nije sasvim siguran da Rusija, drugi najveći izvoznik nafte u svijetu i najveći izvoznik gasa, čini dovoljno da bi privukla strane investicije i povećala proizvodnju.