Svijet
130

IDIL zauzeo Sinjar, kolone jezida bježe ka Dohuku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nakon što su militanti Islamske države Irak i Levant (IDIL) zauzele Sinjar, hiljade tamošnjih jezida, pripadnika heterodoksne vjerske zajednice kurda, u kolonama napuštaju svoje domove i bježe ka susjednim Dohuku i Zahou na sjeveru Iraka.

Reporter AA iz te sjevernoiračke regije javlja da su snage IDIL-a nakon žestokih bobi porazile kurdske snage peshmerge u Sinjaru i da su zauzele to mjesto, u kojem živi veliki broj jezida.

Kolone jezida, na oko 40 kilometara pred ulazak u Zaho na mostu Sihala dočekuju kurdske snage sigurnosti peshmerge i daju im hranu i vodu. Riječ je o kolonama vozila, zaprege i pješaka koji od sinoć pristižu u bijegu pred nasrtajem radikalnih militanata IDIL-a.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U razgovoru sa novinarom AA, jedan od izbjeglih jezida Roza Suleiman izrazio je veliku zabrinutost da bi snage IDIL-a mogle devastirati i opljačkati njihove napuštene kuće.

Ahmet Ibrahim je još jedan od izbjeglica koji je kazao da u Sinjaru više nije bilo uvjeta za život i da su svi morali pobjeći kako bi preživjeli.

"IDIL je u potpunosti preuzeo kontrolu u gradu. Peshmerge moraju hitno vratiti kontrolu, jer bi IDIL mogao zauzeti i okolnja mjesta", kazao je Ibrahim.

Na kontrolnom punku je postavljen i hitni medicinski centar, odakle se ranjeni i iscrpljeni prevoze do bolnice u Dohuku.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Pokret IDIL je proglasio halifat na teritorijima koje kontrolira, a za uvjet ostanka kršćana u Mosulu je naveo obavezan prelazak na islam. Taj radikalni stav prema pripadnicima drugih vjera su na svojoj koži osjetili i jezidi, koji su specifična heterodoksna vjerska zajednica, a etnički su kurdi. Riječ je o monoteističkoj religiji koja zastupa vjerovanje da je prelazak na drugu vjeru najveći grijeh.

Jezidska religijska tradicija uglavnom se prenosila usmenom predajom na sjevernokurdskom jeziku kurmandži, na kojem se i obavljaju sve molitve i religijske rituali. Pisani izvori vjerovana sadržani su u dvije knjige i to u "Crnoj knjizi" (Mešafa Reš) i "Knjizi otkrivenja" (Kiteba Jelva), a obje te knjige se vode kao ukradene, dok su njihove replike štampane početkon 20. stoljeća, ali se sumnja u autentičnost tekstova.

Jezidi naseljavaju uglavnom provincije oko Sinjana, Mosula i Dohuka, a pretpostavlja se da ih ima oko 500.000. Pod različitim pritiscima posljednjih godina, veliki broj pripadnika ove zajednice je izbjegao u Evropu.