Svijet
0

IDIL dijeli iskaznice o imunitetu za pokajnike iz redova protivničke vojske

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Oružane formacije pokreta Islamske države Irak i Levant (IDIL) su ranije promovirale "pokajnički obrazac" za sve koji izraze kajanje što su u sastavu vojske ili nekih grupa ratovali protiv IDIL-a i koji obećaju da to više neće činiti, a danas su saopćili da su svim "pokajnicima" podijelili i "iskaznicu o imunitetu", prenosi Anadolija.

Prema saznanjima novinara Anadolije, IDIL štampa nove iskaznice za zarobljene vojnike prilikom zauzimanja mjesta južno od Kirkuka. Zarobljenici su prethodno "popunili" obrasce pokajanja, a potom dobijaju iskaznicu koja im garantira amnestiju za počinjeno i imunitet za naredni period. Isti, na taj način, mogu neometano živjeti u mjestima pod kontrolom IDIL-a.

Zvaničnik u Dohuku Polla Ahmet je kazao da neki vojnici strahuju za svoje živote i da zbog toga idu u štabove IDIL-a kako bi dobili taj imunitet.

"Oni koji imaju te iskaznice mogu ulaziti i kretati se teritorijama koje kontrolira IDIL. A oni koji nemaju bivaju ubijeni", tvrdi Ahmet.

Oružane grupe pokreta IDIL već neko vrijeme koriste političku nestabilnost u Iraku i preuzeli kontrolu u nekoliko gradova, među kojima su Mosul i rodni grad Sadama Huseina Tikrit.

Sukobi u nekim dijelovima Iraka i dalje traju, a više od milion ljudi je protjerano iz svojih mjesta.