Svijet
0

IDIL-ovi teroristi planiraju atentat na papu Franju za vrijeme posjete Albaniji?

Klix.ba
Ambasador Iraka u Vatikanu Habeb Al Sadr upozorava kako bi papa Franjo mogao biti sljedeća žrtva napada IDIL-ovih militanata koji se "pripremaju" za prvu posjetu papa Franje Albaniji ovog vikenda.

"Namjera samoprozvane Islamske države je jasna - oni žele ubiti papu. Ove prijetnje su stvarne", kazao je Habeb Al Sadr za La Nazione u utorak, javlja Telegraph.

"Vjerujem kako bi ga pokušali ubiti tokom jedne od njegovih posjeta Rimu. Postoje članovi IDIL a koji nisu Arapi, već Kanađani, Amerikanci, Francuzi, Britanci, kao i Talijani.

Ambasador Iraka u Vatikanu dodaje kako je papa Franjo sam sebe napravio prijetnjom, budući kako je u nekoliko navrata govorio protiv IDIL-a.

Uprkos ovim upozorenjima, Vatikan ne namjerava pojačati sigurnost za posjetu pape Franje ovoj većinski muslimanskoj zemlji.

Glasnogovornik Vatikana, Federico Lombardi, u ponedjeljak je izjavio kako će papa i za vrijeme posjete Albaniji koristiti isto otvoreno vozilo, tzv. papamobil kojim se inače vozi kada posjećuje Balkan, kako bi pozdravio okupljene.

"Vatikanske vlasti su mirne uoči 11-satne posjete pape Albaniji", kazao je Lombardi.

Lombardi je pojasnio da, iako postoji zabrinutost za prijetnje islamista, kako "nema specifičnog rizika ili konkretne prijetnje koja bi mogla promijeniti način na koji se papa ponaša na svom organizovanom putovanju."

Papa Franjo kaže kako želi posjetiti Albaniju kako bi slavio rođenje kršćanstva koje je "brutalno izbrisano komunizmom", te da pokaže kako katolici, pravoslavci i muslimani mogu raditi zajedno za dobrobit zemlje.

Kršćanstvo je u Albaniji potisnuto pod utjecajem Envera Hoxha-e, koji je Albaniju proglasio prvom ateističkom zemljom 1967. godine. Mnogi katolici su ubijeni, mučeni, zatvarani i slani u radničke kampove. "Zabrana vjere" trajala je od ranih devedesetih godina.