Svijet
0

ICAO pozdravio obnovu zračnog prometa nad Evropom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) Roberto Gonzalez izjavio je u utorak da je sada sigurno letjeti za Evropu jer su vlasti otvorile zračni prostor.

"Nakon što su vlasti odlučile ponovno uspostaviti operacije u Evropi, to znači da je sigurno", rekao je Gonzalez nakon sastanka s Ban Ki-moonom.

Glavni tajnik ICAO-a Raymond Benjamin rekao je da su vlasti u Evropi mogle proglasiti prestanak opasnosti jer više nije bilo ozbiljnog rizika. "Ako ima pepela, ne letimo. Niko neće letjeti ako bude rizika", kazao je.

Savjet ICAO-a pozdravio je odluku ministara prometa Evropske unije da postupno otvore zračni prostor, na siguran i usklađen način, navodi se na web stranici organizacije.

Kako se navodi u saopćenju, Komisija za zračnu navigaciju ICAO-a razmotrila je kratkoročne inicijative za unapređenje nauke u oblasti sigurnosti zrakoplovstva i zračnog prostora kontaminiranog vulkanskim pepelom.

"Jasno je da treba još učiniti kako bi se uspostavio okvir za globalni sigurnosni rizik da bi se rutinski određivao nivo sigurnosnih operacija u zračnom prostoru kontaminiranom vulkanskim pepelom", navodi se u saopćenju.

ICAO je pozvao znanstvenike, proizvođače, stručnjake u oblasti sigurnosti zračnog prometa, aerodrome i avioprijevoznike da daju svoj doprinos u tome poslu.

Zračni promet u Evropi se vraća u život, nakon pet dana prekida zbog erupcije vulkana na Islandu.