|

IAEA upozorava na zastarjele nuklearne centrale u svijetu

IAEA upozorava na zastarjele nuklearne centrale u svijetu
0
F
FENA
13.3.2012. u 18:17
2
komentara
0

dijeljenja
IAEA upozorava na zastarjele nuklearne centrale u svijetu (Fukushima) Foto: Arhiv
Uznapredovala starost nuklearnih centrala u svijetu, među kojim njih 80 posto imaju više od 20 godina, stvara izazov za održavanje sigurnosti, ocijenila je u utorak u svom izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).
Krajem 2011. godine, pet posto centrala je bilo aktivno već 40 godina, 32 posto više od 30 godina, saopćila je UN-ova agencija u prednacrtu svog godišnjeg izvještaja o nuklearnoj sigurnosti koji će biti dovršen i objavljen polovinom 2012.

Poslije nesreće u japanskoj centrali Fukushima prije godinu dana, "sve više se očekuje od starih nuklearnih reaktora da ispune više sigurnosne ciljeve, kao prijašnji ili budući reaktori", navodi se u dokumentu.

"Postoji zabrinutost u vezi sa sposobnošću ove zastarjele nuklearne flote da ispuni ta očekivanja" i "nastavi efikasno odgovarati na energetske potrebe" zemalja, upozorava IAEA, čiji je prvi zadatak da promovira miroljubivu upotrebu atoma.

Osim toga, oko 70 posto od 254 reaktora za istraživanje u upotrebi su više od 30 godina.

"Kako stari reaktori postaju sve manje pouzdani, to stvara povećan pritisak na svjetsko snabdijevanje izotopima" koji se koriste u liječenju karcinoma, saopćila je agencija.

Generalni direktor Yukiya Amano ocijenio je prošle sedmice da je nuklearna energija sada sigurnija nego prije godinu dana, prije nesreće u Fukushimi koju je izazvao potres, a zatim cunami.

On smatra da je došlo do "zadovoljavajućeg napretka" u provođenju akcionog plana koji je izradila IAEA poslije Fukushime, koji preporučuje da međunarodne ekipe provode redovne provjere postrojenja i da se pojača mehanizam zaštite u slučaju prirodnih katastrofa.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...