Za rasklapanje reaktora u Fukushimi potrebno 40 godina

S
SRNA
21.12.2011. u 16:46
0
0
Za rasklapanje reaktora u Fukushimi potrebno 40 godina
0
Za rasklapanje reaktora u Fukushimi potrebno 40 godina Foto: Arhiv
Najmanje 40 godina biće potrebno za rasklapanje dijelova reaktora u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukushima i čišćenje objekta, saopćila je japanska vlada.
Rasklapanje dijelova reakotora u ozbiljno oštećenoj nuklearnoj centrali moglo bi da potraje 40 godina, a istopljeno nuklearno gorivo moglo bi da ostane i do 25 godina u donjem sloju reaktoru.

Vlada navodi da je fabrika sada stabilna i da se nalazi u smislu "hladnog gašenja" i da je temperatura u reaktoru sada stalno ispod 100 stepeni do 70 stepeni.

Prema planu vlade i kompanije Tepco, u čijem vlasništvu je Fukushima, predviđeno je da se radovi na rasklapanju i osiguravanju odvijaju u više etapa, te da u narednih 10 godina inženjeri provedu na pronalaženju načina kako da se izvuče gorivo iz reaktora.

Međutim, glavni izazov biće da se pronađe tehnologija kojom bi se sigurno premjestio materijal zaostao poslije najtežeg nuklearne katastrofe u Černobilju, 1986. godine.

"Svaki korak u pravcu rasklapanja reaktora trenutno predstavlja tehnološki izazov", izjavio je japanski ministar Goshi Hosono, zadužen za saniranje posljedica katastrofe u Fukushimi.

Prema planu japanske vlade, kompletan proces neće moći da bude završen prije 2051. godine.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: