Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean

F
FENA
8.12.2011. u 15:34
0
1
Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean
0
Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean Foto: Arhiv
Japanska nuklearna centrala Fukushima 1 priprema se da u vode Tihog okeana ispusti na desetine hiljada tona ozračene vode, izjavio je u četvrtak predstavnik kompanije TEPCO, u čijem je vlasništu havarisana nuklearka, Junichi Macumoto.
Macumoto je rekao da postoji želja da se poveća broj rezervoara za skladištenje vode iz Fukushime 1 ali da se to ne može raditi beskonačno.

Stručnjaci kompanije TEPCO su izjavili da kompanija još procjenjuje potencijalnu ekološku štetu ovakve akcije, ali prema procjenama, čak i ako slična mjera bude neizbježna, šteta po životnu sredinu neće biti velika.

Japanska kompanija je bila prinuđena da u aprilu u okean ispusti na desetine hiljada tona niskoradioaktivne vode, što je izazvalo oštru kritiku Južne Koreje i Kine. Očekuje se da će ovog puta njihova reakcija biti još oštrija.

Predstavnici industrije ribolova već su izrazili svoj protest. U japanskoj nuklearki voda se koristila za hlađenje reaktora, čije su gorive šipke počele da se tope posle havarije do koje je došlo poslije potresa i cunamija.

Stabilizacija rada reaktora je tek prva faza u rješavanju krizne situacije. Izvlačenje goriva iz reaktora moguće je tek poslije deset godina, dok bi kompletna demontaža nuklearke mogla da traje oko 30 godina.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: