{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean

F
8.12.2011. u 15:34
0
1
Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean
0
Japan: Fukushima će ispustiti radioaktivnu vodu u okean
Foto: Arhiv
Japanska nuklearna centrala Fukushima 1 priprema se da u vode Tihog okeana ispusti na desetine hiljada tona ozračene vode, izjavio je u četvrtak predstavnik kompanije TEPCO, u čijem je vlasništu havarisana nuklearka, Junichi Macumoto.
Macumoto je rekao da postoji želja da se poveća broj rezervoara za skladištenje vode iz Fukushime 1 ali da se to ne može raditi beskonačno.

Stručnjaci kompanije TEPCO su izjavili da kompanija još procjenjuje potencijalnu ekološku štetu ovakve akcije, ali prema procjenama, čak i ako slična mjera bude neizbježna, šteta po životnu sredinu neće biti velika.

Japanska kompanija je bila prinuđena da u aprilu u okean ispusti na desetine hiljada tona niskoradioaktivne vode, što je izazvalo oštru kritiku Južne Koreje i Kine. Očekuje se da će ovog puta njihova reakcija biti još oštrija.

Predstavnici industrije ribolova već su izrazili svoj protest. U japanskoj nuklearki voda se koristila za hlađenje reaktora, čije su gorive šipke počele da se tope posle havarije do koje je došlo poslije potresa i cunamija.

Stabilizacija rada reaktora je tek prva faza u rješavanju krizne situacije. Izvlačenje goriva iz reaktora moguće je tek poslije deset godina, dok bi kompletna demontaža nuklearke mogla da traje oko 30 godina.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: