Prijedlog na razmatranju
0

I Španija želi zabraniti nošenje burki

SRNA
Parlament Španije razmatraće prijedlog da se zabrani nošenje burki u javnosti, čime će se pridružiti ostalim evropskim zemljama koje razmatraju sličan korak, saopštila je danas glavna španska opoziciona Narodna partija.

Ta stranka će početkom nedjelje pokrenuti raspravu u donjem domu parlamenta o burkama, islamskoj nošnji koja pokriva čitavo tijelo, zato što smatra "da takva odora degradira ženu", prenosi agencija AP.

Ministar pravde Francisco Caamano rekao je da španska Vlada podržava zabranu nošenja burki u vladinim zgradama.

U Španiji živi oko milion muslimana, od ukupno 47 miliona stanovnika. Najviše ih ima u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji, i južnoj Andaluziji, ali se na ulicama rijetko mogu vidjeti žene u burkama. 

Portparol španske islamske komisije ocijenio je da nošenje burki treba da bude stvar ličnog izbora, kao i da izglasavanje zakona protiv njih "podriva građanske slobode". 

Velovi koji pokrivaju glave ne ulaze u ovu zabranu jer čine dio tradicionalne španske nošnje kod žena koje na glavi nose takozvanu mantekinju, posebno tokom službi u crkvi na jugu zemlje.

Druge evropske, takođe, razmatraju regulisanje nošenja  burki, koje pokrivaju tijelo ili nikaba koji pokrivaju i lice, uključujući Belgiju, Holandiju i Francusku.