Španija
0

U Leridi zabranjeno nošenje burke

FENA
Katalonski grad Lerida je prvi grad u Španiji koji je usvojio odluku ograničenju nošenja burke, zabranjujući je u svim općinskim zdanjima, saopćile su općinske vlasti.

Općinsko vijeće je u petak velikom većinom izglasalo tekst "kojim se ograničava upotreba marama i druge odjeće ili njenih dijelova kojima se potpuno pokriva lice i onemogućava identifikacija osoba u općinskim objektima".

Ova općinska odluka, koju je inicirala Katalonska nacionalistička stranka (CiU), dobila je podršku Socijalističke stranke koja upravlja općinom i konzervativaca Narodne stranke.

Tekst koji je prihvaćen velikom većinom (23 glasa za, jedan protiv i dva suzdržana) prvi je ovakve vrste u Španiji, gdje se burka relativno rijetko može vidjeti.

Ovom su odlukom općinske vlasti željele "senzibilizirati" stanovništvo u "poštivanju dostojanstva žena i vrijednosti jednakosti i tolerancije", prema saopćenju iz općine.

Katalanska nacionalistička stranka, pripremajući ovaj prijedlog, ocijenila je da u ovom gradu prisustvo selafija, pristalica rigorozne doktrine islama, "olakšalo širenje običaja nespojivog s principima jednakosti spolova i poštivanja žene".

Ministar rada španske socijalističke vlade Celestino Corbacho izjavio je u ponedjeljak da je pristalica zabrane nošenja burke na radnim mjestima i u administraciji.

"Potpuno sakrivanje žene u odjeću, kakva god bila simbolika, okrutno vrijeđa naše društvo i ometa napredak u jednakosti muškaraca i žena", jedne od vrijednosti "koja ne treba da nazaduje", objasnio je on.

Španija je zemlja u kojoj je broj imigranata eksplodirao od 1990. godine. Priliv stanovnika iz muslimanskih zemalja, posebno Maroka, naglo se povećao. Znatan broj Pakistanaca živi u Kataloniji.

O zabrani nošenja ove islamske odjeće diskutiralo se i u većem broju evropskih zemalja, npr. u Francuskoj i Belgiji.