Potvrdio predsjednik
70

I Nigerija radi na razvoju svoje vakcine protiv koronavirusa

B. R.
Muhammadu Buhari, predsjednik Nigerije (Foto: EPA-EFE)
Muhammadu Buhari, predsjednik Nigerije (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Nigerije Muhammadu Buhari je izjavio da i njegova država radi na tome da napravi svoju vakcinu protiv koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci su procijenili da je potrebno da se u ovoj zemlji utrostruči dnevni broj vakcinisanih kako bi više od pola populacije bilo vakcinisano do kraja sljedeće godine. Cilj je vakcinisati 70 posto populacije ove države na zapadu Afrike, a to se do sada pokušavalo ostvariti korištenjem vakcina iz globalnog mehanizma COVAX.

Problem je što uskoro velikom broju tih vakcina ističe rok upotrebe, a već prošli mjesec je uništeno milion vakcina kojima je istekao rok upotrebe.

"S Ministarstvom zdravstva naporno radimo kako bismo napravili vakcine. Ne želimo ništa prejudicirati dok ne uspijemo u tome", izjavio je Buhari tokom razgovora za državnu televiziju Nigerije.

Ministar zdravstva Olorunnimbe Mamora je u razgovoru za CNN kazao da je cilj da se kroz dvije do tri godine omogući proizvodnja vakcina. Napomenuo je da će to znatno ovisiti o tome koliko će novca imati u ovu svrhu.

"Proizvodnja vakcina se ne završava u trenu. U četvrtak, 6. januara smo imali sastanke s nekim od naših međunarodnih i finansijskih partnera za razvoj našeg centra za proizvodnju vakcina. To je projekat vlade i domaće farmaceutske kompanije", rekao je Mamora.

Tek manje od četiri posto od 200 miliona stanovnika Nigerije je u potpunosti vakcinisano. Ministar zdravstva smatra da je to posljedica toga što su mnogi građani u dilemi da li da se vakcinišu. Uvjerava se da se čini sve kako bi se podstakli na vakcinaciju, prenosi CNN.