Svijet
0

Human Rights Watch: Sirijska vojska koristi kasetne bombe

FENA
Sirija (Foto: AFP)
Sirija (Foto: AFP)
Sirijske vladine snage koristile su kasetne bombe ruske proizvodnje protiv pobunjenika i u naseljenim područjima širom zemlje prošle sedmice dok su se borile da spriječe pobunjeničko napredovanje prema strateškom važnom autoputu, saopćio je u nedjelju Human Rights Watch.

Ta grupa za zaštitu ljudskih prava, sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da su kasetne bombe izbačene iz aviona i helikoptera u blizini autoputa koji povezuje sjever i jug zemlje i prolazi kroz Marat al-Numan, grad koji su pobunjenici zauzeli prošle sedmice presjecajući vezu između Damaska i Alepa.

HRW je ranije javljao o sirijskom korištenju kasetnih bombi u julu i augustu, ali novi napadi pokazuju vladinu odlučnost da ponovo preuzme stratešku kontrolu na sjeverozapadu zemlje.

Kasetne bombe izbacuju na stotine šrapnela u širokom radijusu oko sebe, s ciljem da ubiju što je moguće više ljudi. Grupe za ljudskla prava tvrde da njihovo korištenje u civilnim područjima može predstavljati ratni zločin.

Više od 100 zemalja zabranilo je njihovu upotrebu na osnovu konvencije koja je postala međunarodni zakon 2010. godine, ali je Sirija nikada nije potpisala, kao ni Rusija, Kina i Sjedinjene Države.

Gradovi napadnuti kasetnim bombama su Marat, Tamanea, Taftanaz i al-Tah. Kasetrne bombe također su korištene u ostalim područjima pokrajina Homs, Alepo i Latakija, i u blizini Damaska, saopćio je HRW.